Provincie Zeeland



80% herplaatsbare oud-PSD-ers heeft nieuwe functie

Precies drie jaar na de opheffing van de PSD heeft 80% van het herplaatsbare personeel van de veerdiensten een nieuwe werkkring gevonden. Dit blijkt uit de eindrapportage van de Bemiddelingscommissie PSD, die deze week is verschenen.

Gedeputeerde Staten van Zeeland zijn tevreden met dit resultaat. Om de resterende groep van werkzoekende nog perspectief te bieden op een nieuwe werkkring, is een vervolgtraject gestart dat tot eind van dit jaar loopt.

In opdracht van Gedeputeerde Staten heeft de Bemiddelingscommissie PSD sinds de opheffing van de veerdiensten gewerkt aan de herplaatsing van voormalig personeel. Op 18 maart 2006 zal de Bemiddelingscommissie haar werkzaamheden beëindigen.

Vervolgtraject

Om de resultaten van het werk zichtbaar te maken is een eindrapport opgesteld. Hieruit blijkt dat: na drie jaar 80% van het aantal werkzoekende oud-PSD-ers een nieuwe baan heeft gevonden, 10% in de tussentijd de 55 is gepasseerd en daarom niet meer sollicitatieplicht is en dat het aantal werkzoekenden is teruggebracht tot 10% (21 personen). Dit is het resultaat van zowel bemiddeling, reïntegratie, instroom bij de provincie of via een arbeidspool en de inspanningen van de werknemers zelf. Verder blijkt dat een aantal werkzoekenden nu nog regelmatig van baan verandert, dat heeft te maken met tijdelijke contracten en deeltijdwerk. In een vervolgtraject wordt voor de resterende groep werkzoekenden een baan gezocht.

Moeizaam traject

De groep voor herplaatsing bestond op 18 maart 2003 uit ca. 220 medewerkers. Direct na de opheffing kregen ca. 120 medewerkers elders werk. Voor ongeveer 100 voormalige medewerkers begon op 18 maart 2003 een zoektocht naar een nieuwe baan. Daarbij werden zij begeleid door de Bemiddelingscommissie, die zich liet ondersteunen door drie reïntegratiebureaus. De reïntegratie verliep moeizamer en kostte meer tijd dan vooraf was verwacht. Dit kwam onder andere door de sterk verslechterde arbeidsmarktsituatie. Ook bleken opleiding en ervaring niet aan te sluiten bij de functies die werden aangeboden. Om deze redenen werd de periode voor bemiddeling met één jaar verlengd tot drie jaar. In het laatste jaar werd een zogenaamde arbeidspool ingesteld die werkzoekenden weer terugbrengt in het arbeidsritme en ze de mogelijkheid biedt te solliciteren vanuit een baan.

Hanneke Blok, (0118) 63 13 92; 17 maart 2006, nr. 32

Zie ook: Samenvatting
Samenvatting eindrapportage van de Bemiddelingscommissie PSD

E-mail mij bij wijziging E-mail deze pagina