Gemeente Wormerland


Eerste fase van de college vorming afgerond.

Het heeft mij goed gedaan dat wij vanavond, donderdagavond 16 maart, tijdens de eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad mededelingen hebben kunnen doen over de afsluiting van de eerste fase van de college-besprekingen.

Deze eerste fase is mede door goede medewerking van alle betrokken partijen, goed en vlot verlopen. Zowel aan de schriftelijke fase, als aan de gesprekken hebben alle fracties positief meegewerkt. Daarvoor danken wij de betrokken partijen.

Door de grote mate van openheid die wij in deze college-besprekingen proberen aan te houden, heeft iedereen die dat wil, deze eerste fase van deze gesprekken goed kunnen volgen. Ik ben ook blij dat wij voor deze openheid veel waardering krijgen. Deze openheid willen wij ook volhouden door na iedere onderhandelingsronde de stand van zaken te blijven melden.

De eerste fase van de collegebesprekingen is afgesloten met een besluit over de partijen die de komende weken met elkaar gaan proberen een collegeprogramma te maken.

Die keuze bleek toch nog erg lastig. Er zijn zeker verschillen tussen de verschillende partijen te benoemen, maar gelijktijdig moest worden vastgesteld dat er geen onoverkomelijke verschillen zijn te benoemen. Als het moest, zou het mogelijk zijn met alle partijen tot collegevorming te komen.

Op basis van de in de in de eerste fase ingewonnen informatie en gevoerde gesprekken gaat op dit moment de voorkeur van de PvdA uit om de gesprekken voort te zetten met Groen Links en de VVD. Deze keuze zal ik hieronder verder motiveren.

Keuze voor Groen Links vloeit mede voort uit de lijstverbinding die wij al voor de verkiezingen met Groen Links zijn aangegaan. Programmatisch staan wij het dichtst bij Groen Links. Daarom was onze intentie dat, als de kiezers dat mogelijk zouden maken, wij samen met Groen Links in het nieuw te vormen college zouden gaan samenwerken. Tot ons genoegen is ons dat door de kiezers mogelijk gemaakt.

Samenwerking met Groen Links ligt daarmee voor de hand. De keuze voor de derde partij lag lastiger.

Ten aanzien van de Vereniging Liberaal Wormerland moest toch worden vastgesteld dat daarmee de grootste verschillen waren te benoemen. Dat komt o.a. het duidelijks naar voren in de kijk op het besturen van de gemeente en de taakverdeling daarbij tussen het college van B&W en de gemeenteraad. Daarnaast hebben we moeten vaststellen dat twee partijen (Groen Links en het CDA) samenwerking met VLW uitgesloten. De derde partij (VVD) sloot samenwerking met VLW niet uit, maar hadden wel ernstige twijfels ten aanzien van de samenwerking. Op grond daarvan moest de conclusie worden getrokken dat collegevorming met VLW niet voor de hand lag.

De keuze tussen CDA en VVD lag nog moeilijker, omdat de verschillen zeer miniem bleken. Samenwerking in een college met PvdA en Groen Links zou met beide partijen mogelijk zijn.

Voor beide partijen zijn argumenten voor en tegen te noemen. Dat blijkt ook uit het feit dat zowel Groen Links als de PvdA een andere inschatting maakte. Bij Groen Links was er een voorkeur voor het CDA en bij de PvdA voor de VVD.

Omdat de PvdA en Groen Links elkaar niet konden overtuigen met argumenten, was het aan de PvdA als eerste partij in deze onderhandelingen om de knoop door te hakken. Daarbij is de keuze toch gevallen op VVD omdat de VVD in Wormerland, tegen de landelijke tendens in, toch winst heeft geboekt, terwijl alle andere partijen hebben verloren. Dus uiteindelijk is het de kiezer geweest die de doorslag heeft gegeven.

Dinsdag 21 maart zal een start worden gemaakt met inhoudelijke gesprekken en zullen we proberen op korte termijn tot overeenstemming te komen.

De dank die ik in de raadsvergadering heb geuit aan de fracties van VWL en het CDA voor hun positieve medewerking aan deze fase van de collegebesprekingen was van harte gemeend en wil ik hier graag herhalen.

Ik heb er vertouwen in dat wij u spoedig een nieuw college voor Wormerland kunnen presenteren.

Arthur van Haarlem
Lijsttrekker PvdA