Stadspartij Nieuwegein


Toespraak bij het afscheid van de gemeenteraad
uitgesproken door Peter Zwart tijdens de bijzondere raadsvergadering van 15 maart 2006

Meneer de Voorzitter,
Geachte leden van de Gemeenteraad van Nieuwegein, Dames en heren,

Op 17 november 1988 kwam ik, geheel onverwacht, in de gemeenteraad van Nieuwegein. Mijn voorganger stopte ermee en ik stond op een opvolgingsplaats. Mijn eerste raads- vergadering herinner ik mij nog goed. De raad besloot toen om de brandweergarage te verplaatsen van de Nevelgaarde naar de Richterslaan. Het was toen in mijn ogen een hectische vergadering. Later bleek dat de brandweergarage helemaal niet naar die locatie kon worden verplaatst.

Zo ging het wel vaker. De voorgenomen vuilstort in het Klooster kwam er niet maar wel de afslag op de A27. De geplande grote kantoorgebouwen in Galecop kwamen er ook niet maar wel de sportvelden en een groene zone aan de noordrand.

Een proefballonnetje over het verplaatsen van zwembad Merwestein naar Park Oudegein had als resultaat dat de raad een besluit nam om helemaal niet meer te bouwen in het park. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar omwille van de tijd zal ik dat niet doen.

In de afgelopen 17 jaar heb ik veel geleerd en gezien van het openbaar bestuur. Maar ik heb ook veel gelachen en ontroerende momenten meegemaakt. Momenten die ik geen van alle had willen missen.

De laatste vier jaar heb ik het voorrecht gehad om voorzitter te mogen zijn van de raadscommissie Binnenstad. De vergaderingen kostten mij vaak veel energie maar waren voor mij ook zeer leerzaam.

Meneer de Voorzitter,
Aan alles komt een eind. Dinsdag 7 maart heeft de kiezer het laatste woord gehad. Stadspartij PGN keert niet terug in de nieuwe gemeenteraad. Dat vind ik jammer.

De nieuwe raad wens ik veel succes met haar werkzaamheden en de leden van deze raad wil ik bedanken voor hun inzet en collegialiteit.

Tot slot een woord van dank aan de medewerkers van de ambtelijke organisatie, de griffie, oud griffier Peter Ligtelijn en de leden van de fractie van Stadspartij PGN: Chris, Ranja, Herman, Wim en Edith. Zonder jullie had ik het de afgelopen jaren zeker niet kunnen doen. Aanstaande maandag zullen wij in ieder geval nog tijdens een informele bijeenkomst samenkomen.

Dank u wel

---

Deze pagina is bewerkt op Friday, 17-Mar-2006 12:36:22 CET