Lancering Europees Comité voor ziekenhuizen

Staz

Lancering Europees Comité voor de ziekenhuizen

Sterke rol Europese sociale partners in Europees beleid gezondheidszorg

Den Haag (17 maart) - Vandaag is het Europees Comité voor de ziekenhuizen van start gegaan, het overleg tussen Europese werkgevers- en werknemersorganisaties in de ziekenhuisbranche. Met de oprichting van het Comité kunnen de Europese sociale partners invloed uitoefenen op het Europees beleid gezondheidszorg. Dit is bekend gemaakt door 'The European Federation of Public Service Unions' (EPSU) en 'the European Hospital and Healthcare Employers' Association' (HOSPEEM).

Godfrey Perera, Secretaris Generaal HOSPEEM: "De uitdagingen voor de ziekenhuisbranche zijn in heel Europa gelijk. Het Comité stelt de branche in staat onderlinge informatie en goede praktijkvoorbeelden uit te wisselen en gezamenlijk een antwoord te formuleren op Europese initiatieven."
Ms. Carola Fischbach-Pyttel, Secretaris Generaal EPSU, voegt hieraan toe: "De ziekenhuisbranche is een van de meest gevoelige en strategisch belangrijke branches. Zeker in Europees verband is dit het geval. Er is namelijk sprake van een toenemende ambiguïteit omdat enerzijds de ziekenhuisbranche sterk beïnvloed wordt door het Europese beleid en anderzijds de officiële verantwoordelijkheid van het zorgbeleid bij de nationale autoriteiten ligt."

Het Europees Comité informeert de leden verplicht en raadpleegt hen over relevante wetsontwerpen en beleidsstukken van de EU. Bovendien kan het Comité bindende convenanten afsluiten en een gezamenlijk standpunt over een nieuwe richtlijn afgeven, die de Europese Commissie dan verplicht moet horen.

Aan de ontwikkeling van een formele overlegstructuur voor de Europese ziekenhuisbranche wordt sinds 1999 gewerkt door werkgeversorganisatie HOSPEEM (CEEP) en werknemersorganisatie EPSU.

Veel van de regelgeving die in Brussel tot stand komt, heeft rechtstreekse gevolgen voor de Nederlandse ziekenhuizen. Toch hebben Nederlandse ziekenhuizen op dit moment weinig invloed op het Europees beleid. Om dit te veranderen, nemen de Nederlandse sociale partners actief deel aan het Europees Comité.
Achtergrondinformatie

De Europese sociale dialoog
De Europese sociale dialoog is het overleg tussen Europese werkgevers- en werknemersorganisatie in de ziekenhuisbranche, HOSPEEM (CEEP) en EPSU. Zij praten op dit moment met ruim 50 aangesloten nationale sociale partners uit (kandidaat)lidstaten en de EER (Economische Europese Ruimte) over een aantal belangrijke problemen waarmee ziekenhuizen geconfronteerd worden. Ze doen dit aan de hand van de volgende thema's:

- werving en behoud van medewerkers;

- vergrijzing;

- migratie van personeel;

- opleidings- en kwaliteitseisen van werknemers in de zorg. Een andere belangrijke functie van de Europese sociale dialoog is het uitwisselen van informatie en onderzoek tussen de Europese sociale partners, bijvoorbeeld door het organiseren van conferenties.

Nederlandse vertegenwoordiging
De Nederlandse sociale partners in de ziekenhuisbranche maken deel uit van het Europees Comité voor ziekenhuizen en worden hierbij ondersteund door de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). De StAZ is een samenwerkingsverband tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en heeft als doel samen met de Nederlandse ziekenhuizen te werken aan een aantrekkelijke arbeidsmarkt. In de StAZ participeren de werkgeversorganisatie NVZ vereniging van ziekenhuizen en de werknemersorganisaties ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, FBZ, NU'91 en De Unie Zorg en Welzijn.

De StAZ neemt actief deel aan het project 'Europese sociale dialoog' vanwege de belangrijke Europese invloed op de Nederlandse arbeidsmarkt voor ziekenhuizen. Zo is de arbo-wetgeving grotendeels afkomstig uit Brussel, en hadden uitspraken van het Europese Hof van Justitie in 2000 en 2003 over arbeidstijden grote consequenties voor het Nederlandse systeem van aanwezigheidsdiensten. Doel van het project is ondersteuning van het overleg tussen Europese sociale partners, op zo'n manier dat de belangen van Nederlandse ziekenhuizen optimaal behartigd worden.
Een ander belangrijk doel is de Nederlandse ziekenhuizen meer te laten profiteren van de vele mogelijkheden die Europa biedt op het gebied van subsidies, kennis en contacten.


Noot voor de redactie,