Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

WOB-verzoeken

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : VD. 2006/686
datum : 16-03-2006
onderwerp : Het potentieel gevaar van insleep van MKZ bijlagen :

Geachte Voorzitter,

Hierbij ontvangt u de antwoorden op de vragen van de leden Oplaat en Snijder-Hazelhoff (beiden VVD) over het potentieel gevaar van insleep van mond- en klauwzeer (MKZ).


1.
Kent u de artikelen Nederland kwetsbaar voor insleep mond- en klauwzeer 1) en Kans op MKZ-uitbraak neemt toe? 2)

Ja, ik ben op de hoogte van deze artikelen. Het onderzoek, waarop het eerstgenoemde artikel is gebaseerd, is in opdracht van mijn ministerie uitgevoerd.


2.
Wat is uw reactie op de in het eerst genoemde artikel beschreven bevindingen van de Wageningse onderzoekers?

Het onderzoek bevestigt mijn beeld over bestaande risico's. Met name de risico's ten aanzien van een mogelijke insleep van MKZ worden nader beschreven.


3.
Klopt het dat de huidige inspectie niet kan voorkomen dat runder-tbc, leptospirose en MKZ via importkalveren het land binnenkomen? Zo ja, in welke mate moet dit worden ingeschat en aan welke risico's moet worden gedacht? Was dit u reeds bekend? Zo neen, hoe verklaart u de betreffende onderzoeksresultaten?

Ieder transport met levende dieren, nationaal of internationaal, houdt impliciet een risico in voor de verspreiding van besmettelijke dierziekten. Door nationale en Europese afspraken verkleinen we deze risico's tot een acceptabel niveau.

Het grote aantal kalveren dat Nederland importeert geeft uiteraard een relatief groter risico op insleep van een besmettelijke dierziekte. Daarom heeft Nederland, naast alle Europese verplichtingen met betrekking tot de handel in levende dieren, extra nationale maatregelen genomen om het insleep- en verspreidingsrisico te beperken (onder andere strenge eisen ten aanzien van reiniging en ontsmetting van veewagens, strenge eisen ten aanzien van bedrijfscontacten).


4.
Onderschrijft u de stelling van de Europese
voedselveiligheidsautoriteit, EFSA, dat de dreiging van MKZ in Europa toeneemt?

De MKZ-situatie in de wereld is op het ogenblik onrustig. In het Europese deel van Turkije zijn recente meldingen van uitbraken van MKZ. Ook vanuit Argentinië en Brazilië komen meldingen van uitbraken van MKZ. Brussel heeft op gepaste wijze (onder andere importbeperkingen) maatregelen genomen om de insleep van MKZ uit deze landen te voorkomen.


5.
Gaat u (extra) maatregelen treffen tegen de mogelijk toenemende dreiging tot insleep van MKZ of van één of meerdere van de andere hierboven genoemde ziekten? Zo ja, welke?

Nederland neemt, naast de huidige EU-voorschriften, extra nationale maatregelen om insleep en verspreiding van besmettelijke dierziekten te voorkomen (onder andere strenge eisen ten aanzien van reiniging en ontsmetting van veewagens, strenge eisen ten aanzien van bedrijfscontacten). Ik heb mij met succes ingezet om vaccinatie als bestrijdingsmiddel bij een MKZ-uitbraak in de EU geaccepteerd te krijgen. De noodzaak voor het doden van grote aantallen gezonde dieren is bij een volgende uitbraak in principe niet meer aanwezig. Ten aanzien van de recente uitbraken van MKZ in Turkije, Brazilië en Argentinië zijn reeds passende maatregelen getroffen. Naast importbeperkende maatregelen heeft Brussel ook vaccin beschikbaar gesteld voor noodvaccinatie in Turkije.

Tenslotte, Nederland importeert jaarlijks ruim een half miljoen nuchtere kalveren ten behoeve van de kalfvleesproductie. Het geproduceerde vlees is met name bestemd voor de export. Het ligt voor de hand dat wanneer dergelijke commerciële activiteiten gepaard gaan met een verhoogd risico op insleep van dierziekten, de betreffende sector zelf ook maatregelen neemt om deze risico's te beperken. Ik zal deze sector daar nadrukkelijk op wijzen.


6
Gaat u pogen deze kwestie hoog op de Europese politieke agenda te plaatsen. Zo ja, hoe en wanneer?

In het reguliere overleg van veterinaire specialisten in Brussel (PCDV) wordt tenminste iedere maand de MKZ-situatie in Turkije en Zuid-Amerika besproken.

Uitbraken van MKZ en andere belangrijke besmettelijke dierziekten in landen die aan de EU grenzen of bij belangrijke handelspartners staan overigens altijd hoog op de Europese agenda.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

Agrarisch Dagblad, 21 februari 2006.