Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Postbus 90801 2509 LV Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Anna van Hannoverstraat 4 Staten-Generaal Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Uw brief Ons kenmerk
2050607390 AI/AMF/2006/14208

Onderwerp Datum
Kamervragen De Wit (SP) 17 maart 2006

Hierbij doe ik u, mede namens de Minister van Justitie, de antwoorden toekomen op Kamervragen die het lid De Wit (SP) heeft gesteld over de staking van
schoonmaakpersoneel bij justitieel Jongerenhuis Harreveld.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

2

Antwoorden van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Justitie op de vragen van het lid De Wit over de staking van schoonmaakpersoneel bij justitieel Jongerenhuis Harreveld (ingezonden 10 februari 2006, nr. 2050607930)

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van de staking van het schoonmaakpersoneel bij het justitieel Jongerenhuis Harreveld in Lichtenvoorde vanwege een bezuiniging op het schoonmaakbudget?
Antwoord
Ja.

Vraag 2
Is het waar dat de directie van Harreveld en/of de werkgever van het
schoonmaakpersoneel ander personeel heeft ingehuurd om de schoonmaak over te nemen van de stakers? Wat is uw commentaar daarop?
Antwoord:
De werkzaamheden die tijdens de staking niet door het eigen personeel kunnen worden uitgevoerd, zijn door Harreveld uitbesteed aan een ander schoonmaakbedrijf.

Vraag 3
Heeft de Arbeidsinspectie gereageerd op een verzoek van FNV Bondgenoten om bij Harreveld te controleren op de naleving van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs? Zo neen, waarom niet? En zo ja, wat waren de bevindingen? Antwoord:
De Arbeidsinspectie heeft onderzoek uitgevoerd naar aanleiding van een klacht van FNV Bondgenoten dat tijdens de staking in de onderneming, die bij Harreveld schoonmaakwerkzaamheden uitvoert, de schoonmaakwerkzaamheden door een een ander schoonmaakbedrijf zijn uitgevoerd. Daarmee zou de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) zijn overtreden. In de Waadi is onder meer bepaald dat een werkgever tijdens een staking geen arbeidskrachten ter beschikking mag stellen (uitzenden) aan een werkgever waar een staking plaatsvindt voor het verrichten van werkzaamheden die normaal gesproken door de stakende werknemers worden uitgevoerd. Deze bepaling staat bekend als het zogenaamde "onderkruipersverbod". Uit verklaringen van Harreveld en de betrokken schoonmaakbedrijven is gebleken dat de schoonmaakwerkzaamheden, die door anderen dan de stakende werknemers zijn uitgevoerd, niet zijn uitgevoerd op basis van het ter beschikking stellen van arbeidskrachten aan het schoonmaakbedrijf waar de staking heerste. Er zijn geen arbeidskrachten ter beschikking gesteld aan de onderneming waar gestaakt werd (het schoonmaakbedrijf dat normaliter schoonmaakwerkzaamheden uitvoert bij Harreveld) Hieruit kan worden geconcludeerd dat geen sprake was van overtreding van het zogenaamde onderkruipersverbod..

3

Vraag 4
Vindt u dat het openbaar ministerie vervolging moet in stellen als er sprake is van overtreding van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs?

Antwoord:

Indien uit onderzoek blijkt dat de Waadi niet wordt nageleefd, doet de Arbeidsinspectie hiervan mededeling aan de betrokken partijen. Partijen kunnen zich vervolgens zelf tot de civiele rechter wenden om schadeloosstelling te eisen. Op overtreding van de Waadi staat geen strafrechtelijke sanctie.