Nog nauwelijks groei binnen technologiebranches

Fhi

FHI waarschuwt voor overdreven optimisme
Het herstel binnen de technologiebranches in Nederland is nog steeds erg broos. De omzetgroei over 2005 ten opzichte van 2004 bleef met 0,9% nog onder de inflatie. De groei van de orderintake van 2,8% en de verwachting van ruim 6% meer facturatie in de eerste helft van 2006 geven wel wat reden tot optimisme, maar er zijn nog steeds veel onzekerheden terwijl ook deze cijfers nog maar weinig reële groei inhouden. Voor FHI, federatie van technologiebranches, die deze uitkomsten uit haar trendonderzoek bekend maakte, is reden om het groeiende optimisme over de conjunctuur enigszins te temperen.

11)'We zien structureel goede kansen voor een grotere groei van onze branches in Nederland, maar op de korte termijn is nog wel even voorzichtigheid geboden' zegt FHI-directeur Kees Groeneveld. 'Zowel in de industrie als in de wetenschap komen de investeringen nog niet echt los. Bij veel beslissers is het besef nog niet voldoende doorgedrongen dat er een tijd is aangebroken dat de implementatie van nieuwe procestechnologieën actueler is dan verdere kostenreductie daar waar inmiddels het maximale is gedaan om te besparen op loonkosten' stelt de branchewoordvoerder naar aanleiding van de openbaarmaking van de cijfers.

De ruim achthonderd bedrijven in de FHI-branches voor industriële elektronica, industriële automatisering, laboratoriumtechnologie en medische technologie realiseerden in 2005 een gezamenlijke omzet van 4,5 miljard euro.