Korps Landelijke Politiediensten

Bivakmuts en geluiddemper bij Ochtendgloren

Ochtendgloren

Deventer, 17-03-2006 o Samenwerkende opsporingsorganisaties hebben in de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 maart 2006 op de rijksweg A1 in de gemeente Rijssen - Holten de verkeerscontrole Ochtendgloren gehouden. Eén bestuurder die 21 jaar illegaal in Nederland verbleef is aangehouden. Hij reed met een vals rijbewijs en paspoort en naast zich lag een bivakmuts met gaten en een geluiddemper van een pistool. In beide richtingen zijn de bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol en andere overtredingen. Voor de duur van de controle was deze locatie aangewezen als veiligheidsrisicogebied en vonden er preventieve fouilleringen plaats. Tevens zijn bestuurders met behulp van radar gecontroleerd op snelheid. Er vielen 73 bekeuringen voor uiteenlopende overtredingen. Drie bestuurders hadden teveel gedronken, waaronder een beginnend bestuurder met 260 ug/l. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt en zij kregen een rijverbod opgelegd. Vijfhonderd bestuurders reden te hard door de radar. Twee bestuurder leverden direct hun rijbewijs in voor snelheden van 176 en 195 km/uur. Een buitenlandse bestuurder rekende voor zijn snelheid van 189 km/uur direct 500 euro af. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 202 km/uur. De snelheidsovertreders krijgen bericht hiervan thuis. Van de 74 gecontroleerde vrachtwagenchauffeurs waren er 17 in overtreding. Vijf chauffeurs kregen een rijverbod opgelegd. In totaal is direct 4800 euro aan boetes geïnd. Een vrachtwagen is aan de ketting gelegd in afwachting van betaling van de boete.

Zoveel mogelijk bestuurders zijn tussen 22.30 en 04.30 uur naar de parkeerplaatsen Bolder en Struik geleid, waar zij in eerste instantie een blaastest aflegden. Bestuurders die teveel alcohol hadden gedronken ondergingen ter plaatse een ademanalyse. Een drugshond met begeleider en drugsexperts van de Regiopolitie maakten het mogelijk om verdovende middelen te onderscheppen. De Koninklijke Marechaussee controleerde o.a. documenten op echtheid. Een scanmobiel van de Douane scande bagage op wapens en illegale sigaretten.

De aangetroffen wapens waren een Samuraizwaard, een wapenstok, een vlindermes en een stroomstootwapen.

Drie personen zijn aangehouden in verband met het bezit van 30 gram cocaïne.

Vijf personen stonden gesignaleerd. Van één van de verdachten is de auto buiten gebruik gesteld, omdat hij de openstaande boetes ter grootte van 1108 euro niet kon betalen. Een verdachte werd gezocht door de politie Nijverdal en is ingesloten. De derde gesignaleerde had nog 10 dagen gevangenisstraf tegoed en is ingesloten in Almelo. Twee gesignaleerden betaalden respectievelijk 285 en 150 euro.

De Douane trof 1x rode diesel en 1x personen in een auto met een grijs kenteken aan. De eigenaren kunnen een navordering en een boete tegemoet zien. De Douane nam ook 1800 en 12500 sigaretten in beslag en troffen twee in Nederland woonachtige personen aan die in het bezit waren buitenlandse voertuigen.

Een Russische vrouw is aangehouden die mogelijk geronseld was voor prostitutie. Zij is overgebracht naar het politiebureau in Hengelo.

Aan deze gezamenlijke controles werkten ruim 100 personen mee van de regiopolitiekorpsen Twente, IJsselland, Noord en Oost Gelderland, de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten, Koninklijke Marechaussee, Douane Oldenzaal, Coevorden en Hoofddorp, Motorrijtuigenbelasting unit Zwolle, Voedsel en Waren Autoriteit, Sociale Opsporings- en Inlichtingen Dienst, Parketpolitie en Autobahnpolizei Niedersachsen.