Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)


persbericht

Nieuwe stap in verbetering sociale veiligheid openbaar vervoer

Eerste gediplomeerde Boa-OV

Op vrijdagmiddag 17 maart heeft Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat de eerste certificaten uitgereikt aan de kandidaten die met goed gevolg de opleiding tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar Openbaar Vervoer (Boa-OV) hebben doorlopen. Deze opleiding spitst zich toe op de specifieke kennis en kunde die nodig is om in het openbaar vervoer te opereren als Boa. De opleiding is in opdracht van Mobis opgezet en geldt als opleiding voor alle Boa's in het gehele openbaar vervoer.

De opleiding die ongeveer drie maanden duurt, geeft de geslaagden instrumenten en vaardigheden om adequaat op te treden in het openbaar vervoer. De rol van de Boa-OV is vooral die van serviceverlener. Hij of zij is het visitekaartje van het openbaarvervoerbedrijf. Daarnaast kent de Boa-OV toezichthoudende en controlerende taken, waarbij signaleren, aanhouden en verbaliseren belangrijke bevoegdheden zijn. De Boa-OV is kortom degene die ondermeer de regels voor reizen in het openbaar vervoer handhaaft..

Deze opleiding, die namens de gezamenlijke openbaar vervoerbedrijven door Mobis is opgezet, wordt door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en Justitie ondersteund. Het is een van de maatregelen uit het Aanvalsplan Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

De training die voor elke cursist van elk openbaarvervoerbedrijf gelijk is, heeft als doel de sociale veiligheid in het openbaar vervoer te vergroten. De verwachting is dat - nu deze specifieke opleiding voor handen is - vele cursisten zullen volgen. Het komende jaar kunnen er naar schatting zeshonderd Boa-OV's worden opgeleid.

Den Haag, 17 maart 2006

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
EINDE PERSBERICHT

Mobis is de werkgeversvereniging van ondernemingen in het collectief personenvervoer. Mobis maakt deel uit van Koninklijk Nederlands Vervoer, de werkgeversorganisatie in het collectief personenvervoer (openbaar vervoer, taxi- en touringcarvervoer) en het goederenvervoer.

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)
Spui 188
Postbus 19365
2500 CJ Den Haag
Telefoon 070 3751751
Fax 070 3455853

Arjen Boukema
PR & Communicatie KNV

---- --