Nederlands Uitgeversverbond

Brief VROM over meldplicht verpakkingen

Het Convenant Verpakkingen III / Papiervezelconvenant II is vervangen door wetgeving. Een producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen is daarmee geĂŻntroduceerd. Binnen de materiaalsoort papier en karton is een splitsing gemaakt tussen verpakkingen van papier en karton en de niet-verpakkingen van deze materiaalsoort, waaronder de producten van de grafische sector (onder meer uitgevers) vallen. De niet-verpakkingen kennen een producentenverantwoordelijkheid, maar de invulling van die verantwoordelijkheid kan voor de grafische sector via zelfregulering en de systematiek van stichting Papier Recycling Nederland (www.prn.nl)worden voortgezet.
Uitgevers zijn op grond van de wetgeving verantwoordelijk voor de verpakkingen waar hun producten in worden verpakt. Het betreft de verpakkingen van papier & karton, glas, kunststof, metaal en hout, in de functie van toegevoegd materiaal. Alle bedrijven in Nederland hebben een brief ontvangen van het ministerie van VROM, waarin wordt gewezen op de verantwoordelijkheid van ondernemingen voor de preventie, inzameling en hergebruik van verpakkingen die zij op de Nederlandse markt afzetten. Het betreft een wettelijke meldingsplicht en monitor en er is voorzien in uitvoeringsorganen. Producenten of importeurs van verpakkingen dienen aan het uitvoeringsorgaan van hun keuze de hoeveelheid (in gewicht) van de verpakkingsmaterialen op te geven, die zij voor het verpakken en transporteren van hun producten voor de Nederlandse markt gebruiken. Er zijn twee collectieve uitvoeringsorganen opgericht: de Stichting NedVang (www.nedvang.nl) en de Stichting Bedrijfsverpakkingen Nederland
(www.bedrijfsverpakkingen.nl). Let wel, PRN doet haar melding en monitor uitsluitend voor de grondstof papier en karton waar het product zelf van gemaakt is. Dus niet voor verpakkingen van dat product. Voor de papieren, kartonnen en niet-papieren verpakkingen van die producten (bijvoorbeeld stretchfolie, omsnoeringsmateriaal en pallets), die dus dienen als toegevoegd middel, krijgen de verpakkers (p/is) op jaarbasis een aparte monitorplicht. Om de monitoring te bekostigen, zal door het uitvoeringsorgaan een factuur in rekening worden gebracht die is gebaseerd op het gewicht van de gemelde verpakkingen.