Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
AV/IR/2006/6873

Onderwerp Datum
aanbieden onderzoek "Kinderarbeid in 17 maart 2006
Nederland in 2005"

Hierbij bied ik u het onderzoek "Kinderarbeid in Nederland in 2005" aan. Dit onderzoek is verricht door Regioplan in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het onderzoek geeft aan wat kinderen, ouders en werkgevers vinden van de huidige regelgeving, over de normen en afbakening van werkzaamheden m.b.t. reguliere kinderarbeid respectievelijk "kunstarbeid".

In het kader van de vereenvoudiging regelgeving worden de Arbeidstijdenwet (ATW) en de lagere arbeids- en rusttijdenregelingen, waaronder ook de regelingen omtrent kinderarbeid vallen, aangepast.
Het onderzoek "Kinderarbeid in Nederland in 2005" is verricht ten naar aanleiding van de toezegging (TK 2000/01, 27865, nr. 1) aan uw Kamer om bepaalde onderdelen van de regeling kinder- en jeugdarbeid aan te passen. De uitkomsten van het onderzoek zullen worden gebruikt bij het maken van beleidskeuzes en argumentaties bij de voorgenomen herziening van de regels voor arbeid van kinderen en jeugdigen, binnen het bestaande internationale kader (Richtlijn 94/33/EG; ILO 138 en 182; het ESH, VN-verdrag ter bescherming van de rechten van het kind). De veiligheid en gezondheid van kinderen staat bij de totstandkoming van de voorstellen centraal.

De uitkomsten van het onderzoek kunnen als volgt worden samengevat:

Reguliere arbeid
Aanbevelingen reguliere kinderen:

1. Uit de interviews komen geen eenduidige aanwijzingen voor radicale aanpassingen van regelgeving. Een voorbeeld van een verandering die men eventueel zou willen is:
· de versoepeling van de zondagsrust (kanttekening is evenwel dat internationale wet- en regelgeving hierbij een beperkend kader is).

· de afbakening/invulling van het begrip "klusjes in en rond het huis".


2

2. Meer voorlichting/informatie verschaffen met name aan de kinderen zelf.

Kunstarbeid
Aanbevelingen kunstkinderen:

· De regels m.b.t. kunstkinderen moeten worden verruimd om het meer in lijn te brengen met de werkelijke situatie (opname- en uitvoeringsschema's) en met de regelgeving in de omringende landen.

· meer zelfregulering, met daaromheen meer kwalitatieve waarborgen dwz:
- Optredende kinderen verplicht laten begeleiden door een gecertificeerd onafhankelijk kinderbegeleider;

- Ter bevordering van een standaard aanpak een duidelijk draaiboek opstellen voor begeleiding van het optreden van kinderen.

Op dit moment zijn de herzieningsvoorstellen voor kinderarbeid in bewerking. Het gaat met name om een herziening en stroomlijning van de regels voor kinderen die reguliere arbeid verrichten en enige verruiming voor de regels voor kinderen die zogenaamde "kunstarbeid" verrichten en wel zodanig dat aangesloten wordt bij de huidige maatschappelijke opvattingen over kinderarbeid. De voorstellen omvatten de ministeriele regeling Nadere Regeling Kinderarbeid en twee beleidsregels, de "Beleidsregel niet-industriële (hulp)arbeid van lichte aard" en de Beleidsregels Ontheffing verbod van kinderarbeid. De ATW wordt in dat kader niet gewijzigd.

De planning is dat de herziene regeling in januari 2007 in werking zal treden.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A.J. de Geus)