Nederlandse Taalunie

De inktaap voor specht en zoon van Willem Jan Otten

Antwerpen, 17 maart 2006

Dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied

Willem Jan Otten is de winnaar van de Vlaams-Nederlandse literatuurprijs de inktaap. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op vrijdag 17 maart in deSingel te Antwerpen werd Willem Jan Otten door een duizendkoppige Vlaams-Nederlandse jongerenjury uitgeroepen als de absolute favoriet van jongeren. Willem Jan Otten ontving de prijs uit handen van één van de juryleden.

Voor deze prijs waren genomineerd:

Arnon Grunberg - De asielzoeker
Willem Jan Otten - Specht en zoon
Frank Westerman - El Negro en ik

Circa duizend scholieren van 120 scholen uit Nederland én Vlaanderen namen deel aan het project de inktaap. Uit een aantal van de werken die zijn genomineerd voor de drie belangrijke literaire prijzen: AKO, Libris en Gouden Uil, kozen de jongeren hun eigen favoriet. De inktaap is verbonden aan het gelijknamige Vlaams-Nederlands leesbevorderingsproject voor de hoogste klassen van het secundair/voortgezet onderwijs en is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Stichting Lezen Nederland en CANON Cultuurcel van het departement Onderwijs en de administratie Cultuur van het departement WVC van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Tijdens de slotbijeenkomst gingen de aanwezige genomineerde schrijvers Willem Jan Otten en Frank Westerman en een aantal vakjuryleden van de Libris Literatuurprijs, AKO Literatuurprijs en De Gouden Uil in debat met de jeugdige juryleden.

In Taalschrift, www.taalschrift.org, kunt u een reportage over het jurytraject van De inktaap lezen. Op www.inktaap.nl vindt u meer informatie over deze literaire jongerenprijs.