Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
17 maart 2006

Visie op Gasmarkt

De ministerraad heeft op voorstel van minister Brinkhorst van Economische Zaken ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de brief 'Visie op de gasmarkt'. In de brief schetst het kabinet de gewenste ontwikkeling van de Nederlandse groothandelsmarkt voor gas in internationaal perspectief.

In het gasbeleid zal de geopolitieke dimensie belangrijker worden, zoals dat bij olie al het geval is. Europa moet voor haar voorzieningszekerheid veel gas inkopen uit geopolitiek gevoelige landen in concurrentie met andere regio's. Om verstandig om te gaan met de risico's die de toenemende afhankelijkheid met zich mee brengt, zijn geografische diversificatie, betere marktwerking en politieke krachtenbundeling nodig. De overheid moet het investeringsklimaat voor gastransport, LNG (Liquefied Natural Gas) en gasopslag bevorderen.

Op Nederlandse schaal zijn daarbij een aantal elementen van wezenlijk belang. Allereerst neemt de rol van het Groningenveld op termijn af. Nederland moet zich voorbereiden op meer import en een grotere behoefte aan flexibiliteit. Nederland heeft een goede uitgangspositie wat betreft geologie, ligging, infrastructuur en kennis voor ontwikkelingen op de internationale gasmarkt. Het kabinet concludeert dan ook dat zowel de Nederlandse consument als de Nederlandse economie gebaat zijn bij meer gasgerelateerde investeringen en een beter integratie van Nederland in de Noordwest-Europese gasmarkt, gecombineerd met een stevig extern energiebeleid van de Europese Unie.

RVD, 17.03.2006