Gemeente Gilze en Rijen


17 maart 2006
Landelijke dag van de leerplicht
Coördinatoren leerlingenzorg in het zonnetje gezet

Teuna Verweij en Hanneke van Puijenbroek, coördinatoren leerlingenzorg van de Vijf Eikenschool kregen vorige week donderdag tot hun grote verrassing uit handen van wethouder Scheifes-Coenen een bloemetje aangeboden. De gemeente wilde hiermee symbolisch haar waardering uitspreken voor het werk dat de coördinatoren op de verschillende scholen in Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot op het gebied van leerplichthandhaving doen.

Te veel leerlingen en ouders zien verzuim op scholen niet als een probleem. Een paar dagen eerder op vakantie, een dagje winkelen of een paar uurtjes spijbelen, het lijkt onschuldig maar dat is het niet. Volgens de Leerplichtwet is dit verboden. Daarom hielden gemeenten op 16 maart de dag van de leerplicht onder het motto Leerplicht, neem het niet te licht

Schoolverzuim leidt vaak tot problemen op straat. Jongeren die rondhangen tijdens schooltijd gaan zich vervelen en komen eerder in de verleiding crimineel gedrag te vertonen. Soms leidt spijbelen er zelfs toe dat de leerling helemaal niet meer naar school gaat. Het aantal jongeren dat voortijdig de school verlaat, is in Nederland nog altijd 64.000 per jaar.

In de gemeente Gilze en Rijen is er het Netwerk 12- waarin gemeente, scholen, gezondheidszorg, bureau jeugdzorg, politie, peuterspeelzalen, praktijk voor kindertherapie en het netwerk jeugdhulpverlening samenwerken. Teuna Verwij van de Vijf Eikenschool neemt namens de coördinatoren leerlingenzorg van de basisscholen deel aan dit overleg.

In het netwerk proberen de verschillende instanties door de interdisciplinaire aanpak onder andere schoolverzuim aan te pakken. De oorzaak van het verzuim kan immers zeer divers zijn. Soms gaan leerlingen niet naar school uit verveling, soms omdat ze gepest worden of omdat de leraar te snel of juist te langzaam door de stof heen gaat. Samen met de leerlingen en de ouders wordt geprobeerd de omstandigheden zo te maken dat de leerlingen weer terug naar school gaan.
Top