ANBO

Belangenbehartigers tevreden met aanpassing Wmo

17-03-2006

Een succesvolle lobby van een coalitie van ouderenorganisaties, gehandicapten- en patiëntenorganisaties, vakbeweging en mantelzorgers heeft geleid tot een metamorfose van het wetsvoorstel voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) van staatssecretaris Ross (Volksgezondheid). Veel wensen zijn ingewilligd door het parlement. Dat blijkt nu definitief uit de stemmingen van vorige week en vandaag. Daarmee is een kloof tussen overheid en samenleving gedicht. Tegelijk blijft waakzaamheid geboden.

De Wmo verplicht gemeenten via de 'compensatieplicht' ouderen en gehandicapte inwoners te compenseren voor hun beperking. Zo kunnen ouderen en gehandicapte inwoners participeren en zelfredzaam zijn. Daarmee is de grootste angst van de belangenorganisaties, het verdwijnen van het recht op zorg, weggenomen. De afweging of iemand recht heeft op een individuele voorziening gaat voortaan volgens een vaste systematiek, het ICF (International Classification of Functioning Disability and Health).
De Wmo voorziet in een persoonsgebonden budget voor alle voorzieningen (gekoppeld aan de compensatieplicht). Cliënten krijgen meer invloed op het gemeentelijk beleid. Ook mantelzorgers en vrijwilligers krijgen een steviger positie binnen de Wmo. De Wmo verplicht gemeenten om een besluit te motiveren: de gemeente moet aangeven of de problemen van de burger zijn opgelost.
De oormerking van gelden is helaas niet in de wet opgenomen. Gemeenten zijn wel verplicht inzicht te geven in de besteding van hun uitgaven. Daaraan is een bonus/malusregeling gekoppeld. Gemeenten die te weinig uitgeven worden gekort, gemeenten die tekort komen krijgen er geld bij. Over de problemen met de eigen bijdrage zal de kamer zich in de toekomst opnieuw buigen.
De belangenorganisaties blijven - zowel landelijk als lokaal - betrokken bij de uitwerking van de Wmo. Dit betreft vooral de gemeentelijke verordeningen, de uitwerking van algemene maatregelen van bestuur en de modelverordeningen. De Eerste Kamer behandelt voor de zomer het gewijzigde wetsvoorstel.