Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Verkorte speechpunten persconferentie huurbeleid 17 maart 2006

Dames en heren,

* De modernisering van het huurbeleid gaat van start. De ministerraad is akkoord gegaan met mijn voorstellen gericht op meer keuzevrijheid voor de huurder.

* Hiervoor moet meer geïnvesteerd worden in nieuwbouw en herstructurering van wijken. Daarnaast moet er een betere verhouding komen tussen de prijs en de kwaliteit van huurwoningen om investeringen in de huurmarkt te bevorderen. Ik wil uiteindelijk een kwart van de huurmarkt liberaliseren.
* Tegelijkertijd zorg ik voor duidelijkheid en bescherming voor de huurders. Daarom wordt het nieuwe systeem per 1 januari 2007 ingevoerd. Woningen kunnen pas geliberaliseerd worden als er voldoende is bijgebouwd. Ook de zittende huurders worden na 2010 beschermd tegen al te grote huurstijgingen. Het staat allemaal uitgelegd in een brief die ik hierover naar de Tweede Kamer heb gestuurd.

De drie gebieden in de huurmarkt.

* Vanaf 1 januari 2007 wordt de huurmarkt op basis van de WOZ-waarde opgedeeld in drie gebieden. U kent dat inmiddels.
* Een gereguleerd gebied waar de huren de komende jaren gematigd stijgen.

* Een overgangsgebied dat op termijn geliberaliseerd wordt mits er voldoende nieuwe woningen zijn gebouwd. Hier zullen de huren iets sterker stijgen, maar zittende huurders en huurders met huurtoeslag blijven beschermd.

* Een geliberaliseerd gebied zonder maxima wat betreft de jaarlijkse huurverhoging en de maximale huur.

* Het belangrijkste gevolg is dat in het overgangsgebied per 1 januari 2007 een extra huurverhoging van 0,5% kan worden gevraagd.

Bescherming van huurders

* Per 1 juli aanstaande kan de huur van gereguleerde huurwoningen met maximaal de inflatie + 1,5 % worden verhoogd.
* Ook buiten het gereguleerde gebied blijft voor zittende huurders het percentage van de jaarlijkse huurverhoging aan een wettelijk maximum gebonden, ook na 2010. Dat percentage ligt maximaal 1% boven het niveau van de jaarlijkse huurverhoging in het gereguleerde gebied. Vanaf 2010 wordt dat plafond vast.
* Voor alle zittende huurders met huurtoeslag in het overgangsgebied en het geliberaliseerde gebied geldt de maximale jaarlijkse huurverhoging en de maximale huur van het gereguleerde gebied. Ook deze bescherming blijft na 2010 bestaan.

De WOZ-waarde

* Ik hecht eraan de 'werkelijke waarde' van de woning in de huur tot uitdrukking te brengen. De WOZ-waarde geeft de marktwaarde van de woning weer en daarom baseer ik de grenzen voor het onderscheid tussen woningen in het gereguleerde gebied, het overgangsgebied en het geliberaliseerde gebied op die waarde.

* De woningen met de hoogste marktwaarde worden de komende jaren geliberaliseerd om voor dat segment een reële verhouding tussen prijs en kwaliteit te krijgen.

* Ik verbeter per 1 januari 2007 het huidige woningwaarderingstelsel door onder andere de locatie van de woning uit de WOZ-waarde te hanteren. Voor duurdere woningen leidt dit tot hogere maximale huren. Maar omdat de zittende huurders beschermd worden, leidt dit slechts geleidelijk tot hogere feitelijke huren. Omgekeerd krijgen goedkopere woningen een lagere maximale huur. Dat kan direct al tot lagere feitelijke huren leiden.

Segregatie en maatwerk

* Ik heb altijd scherp gekeken naar mogelijke segregatie-effecten van mijn huurbeleid. Dit is onder meer door het Sociaal Cultureel Planbureau onderzocht. Het SCP voorziet geen merkbare invloed, noch ten gunste noch ten nadele. Mijn beleid op het gebied van de herstructurering heeft wel een aantoonbaar positief effect op het tegengaan van segregatie in de wijken.

* Het nieuwe huurbeleid biedt mij de ruimte om van gemeenten maatwerk te vragen bij de vaststelling van de grenzen tussen het gereguleerde gebied, het overgangsgebied en het geliberaliseerde gebied. Dat kan in uitzonderlijke gevallen nodig zijn voor het behouden van een gedifferentieerde wijkopbouw.
* Ik zie in dergelijke situaties echter meer in afspraken met verhuurders over het blijvend beschikbaar houden - ook op wijkniveau - van voldoende woningen voor de aandachtsgroep.
* Daarnaast zal ik de Huisvestingswet aanpassen. Doel is het regionaliseren van de woonruimteverdeling, zodat huishoudens met lagere inkomens niet alleen in de centrumstad maar ook in de randgemeenten terecht kunnen.

Investeringen in woningbouw

* Ik zal de maximale huur in het overgangsgebied niet afschaffen voordat er voldoende woningen zijn bijgebouwd. Landelijk gaat het dan om 445.000 nieuwe woningen tot 2010. Het aandeel daarin van de woningbouw door corporaties bedraagt 111.000 nieuwe woningen.
* Er wordt pas echt op regionaal niveau geliberaliseerd als de burgers wat te kiezen hebben. Dat is dan ook het doel van mijn beleid inzake woningbouw en herstructurering, dat zich kort laat samenvatten als: 'Bouwen, bouwen, bouwen.'

* Over de noodzaak van nieuwbouw, de aanpak van achterstandswijken en het belang van de corporaties daarin is iedereen het eens. Wij geven met het nieuwe huurbeleid ook een antwoord op de vraag: maar hoe dan? Dat antwoord heeft de oppositie niet.