Waterschap Velt en Vecht


(17-03-2006)

Waterbuffer industrieterrein Leeuwerikenveld-II nadert voltooiing

Met het plaatsen van een ooievaarsnest op vrijdag 17 maart aanstaande rondt waterschap Velt en Vecht de werkzaamheden aan de waterbuffer net buiten het industrieterrein Leeuwerikenveld-II in Coevorden af. Deze bufferstrook is onlangs door de gemeente en het waterschap ingericht en doet dienst als waterberging in perioden met hevige regenval.

Bewoners van het nabijgelegen Klooster hadden verzocht om een nest, omdat ze eerder ooievaars signaleerden in de omgeving van het industrieterrein. De bufferzone is naar verwachting een prima plek voor deze vogels. Een nest is hier vanaf ten minste drie kanten bereikbaar en de aanvliegroute is hier vrij van obstakels. Ook heeft een ooievaar een voorkeur voor water in de omgeving. Daarnaast heeft het behoefte aan een half open tot open ruig graslandschap. In deze ruigte vindt een ooievaar de smakelijkste prooidieren.

Bufferzone
De gemeente Coevorden breidt de activiteiten op industrieterrein Leeuwerikenveld uit. Dit betekent een toename van verhard oppervlak in het gebied, zoals daken en straten. Het gevolg hiervan is, dat het regenwater op minder plaatsen direct de grond in kan zakken waardoor het sneller in het oppervlaktewater terecht komt. Om deze extra hoeveelheid water te verwerken, moest meer ruimte worden gemaakt in het oppervlaktewater. Hiervoor heeft de gemeente Coevorden in samenwerking met het waterschap net buiten het industrieterrein een speciale bufferzone ingericht waar het regenwater naartoe wordt geleid. Deze bufferzone heet `Kleine Vecht' en dient als noodopvang voor regenwater. Alleen bij hevige regenval stroomt het water via de overlaat de buffer in. Hier wordt het tijdelijk opgevangen en later gedoseerd afgevoerd. De dosering van water zorgt ervoor dat er verder benedenstrooms, bijvoorbeeld bij het Afwateringskanaal en bij Hardenberg, geen wateroverlast ontstaat.

De Kleine Vecht
Het leuke is dat de bufferzone is aangelegd op de plaats waar eens de Kleine Vecht vanuit de vestingstad Coevorden richting de Vecht stroomde. Via dit druk bevaren riviertje werden allerlei goederen naar Coevorden vervoerd. In het gebied zijn dan ook de nodige archeologische vondsten gedaan. Tijdens het graven van de bufferzone zijn zelfs de resten van lichamen gevonden van enkele gesneuvelde, vermoedelijk Spaanse, soldaten.

Voor meer informatie over dit onderwerp, Martine van der Plas, telefoonnummers 0524 -59 22 39 en 06 - 29 58 68 13

Burgemeester Feithsingel 2, Postbus 330, 7740 AH Coevorden, Tel (0524) 592222, Fax (0524) 592200