Vrije Universiteit Amsterdam

Palliatieve zorg dient beter wetenschappelijk onderbouwd te worden

Palliatieve zorg zou beter wetenschappelijk onderbouwd moeten worden. Dit zegt hoogleraar palliatieve zorg van VUmc en medisch directeur van hospice Kuria prof. dr Wouter Zuurmond in zijn oratie aan VU medisch centrum. Zuurmond vindt dat nu te veel palliatieve zorg plaatsvindt zonder dat wetenschappelijk is aangetoond dat het effectief is. Hij vindt dat palliatieve zorg evidence based zou moeten zijn. Dus vanuit ervaring effectief.

Daarnaast vindt Zuurmond dat zowel medische-, als ook paramedische disciplines intensiever bij de palliatieve zorg zouden moeten worden betrokken. Hij is van mening dat palliatieve zorg geen sluitstuk van de medische zorg zou moeten zijn en dat naast intensievere samenwerking tussen medische disciplines ook de psychosociale omgeving van de patiënt en zorg voor diens naasten onmisbaar is.

Als oplossing ziet Zuurmond ondermeer de concentratie van de zorg middels palliatieve zorg units. VU medisch centrum is vorig jaar gestart met een palliatieve zorg unit van vier bedden op de afdeling geneeskundige oncologie, in Kuria is deze zorg van nature geconcentreerd. Dit resulteert in expertise, mogelijkheden voor onderwijs en het uitvoeren van onderzoek.

Zuurmond heeft concrete voorstellen tot onderzoek in de zorg voor ernstig zieke patiënten in de laatste fase van hun leven. Hij wil daarmee voorkomen dat deze mensen een behandeling krijgen die niet effectief is of juist averechts werkt. ?

De oratie van Zuurmond vindt plaats op 17 maart aanstaande.