CDA afdeling Gelderland


Beeldvorming over Jeugdinrichtingen onjuist

17-03-2006

Wat denkt u bij de woorden Justitiele Jeugd Inrichting (JJI)? Prikkeldraad en hoge muren? Dit beeld klopt niet altijd. Ons statenlid Ria Aartsen doet verslag van een bezoek aan een JJI.

Beeldvorming

Woensdagmorgen 15 maart. De zon schijnt heerlijk en ik rijd met een rustig gangetje van huis op weg naar het werkbezoek van onze fractiecommissie welzijn. In Zutphen haal ik een fractiegenoot op bij het station en samen rijden we door een schitterend gebied langs de IJssel met wijds uitzicht. Het lijkt even als gaan we een dagje uit in plaats van op werkbezoek. Op zeker moment rijden we een landgoed op, een statig oud gebouw omringt door grote, moderne nieuwbouw huizen, een nieuwe school en sporthal .

Een privé school misschien?

Nee. We zijn op onze plek van bestemming een justitiële jeugdinrichting kortweg ook wel JJI genoemd. Over deze JJIs is nog al eens iets te doen geweest. Ik roep in herinnering een kop uit de krant :

Kinderen die jeugdhulpverlening/jeugdzorg nodig hebben worden geplaatst in een justitiële jeugdinrichting bij gebrek aan plaats bij andere zorgaanbieders.

Wat voor beeld had u voor ogen toen u dat las? Soms ook het volgende: een somber grijs gebouw met een hoge muur erom heen met prikkeldraad. Dikke deuren, een binnenplaats, een gracht?Ja, bij dit beeld kun je je voorstellen dat het aversie oproept als een onschuldige op hulp wachtende jongere daar wordt geplaatst.

Terug naar het beeld dat ik u schetste aan het begin, het doel van ons werkbezoek. We waren bij Rentray in Eefde een justitiële jeugdinrichting die een totaal ander beeld oproept. Openheid, ruimte, maar wel een aantal beperkingen.

Op deze locatie van Rentray wonen jongeren tussen 12 en 18 jaar, soms tot 23 jaar, in open en besloten opvanggroepen en is er besloten crisisopvang. Jongeren die niet meer thuis kunnen of mogen wonen. Ze worden direct in een behandelingstraject geplaatst. Over het algemeen zijn het jongeren met ernstige emotionele of gedragsproblemen. Ze moeten weer of voor het eerst structuur in hun leven krijgen.
Het uiteindelijke doel is hen zoveel bagage mee te geven dat ze in staat zijn in de maatschappij terug te keren en zich zelfstandig kunnen handhaven.
Wij hebben gesproken met behandelaaars, groepsleiders en proefden bij hen liefde voor hun vak en de jongeren waar ze mee werken.

Beeldvorming door koppen in de krant strookt niet altijd met de werkelijkheid. Die beeldvorming kan voor enorme onrust zorgen en zelfs tot kamervragen leiden.

Bij mezelf dacht ik tegen alle beeldvorming in: is een jongere niet beter af geplaatst in een JJI zoals Eefde dan op de wachtlijst van een andere zorginstelling met het risico dat hij/zij in de fout gaat en dan wel in een JJI met muur en prikkeldraad terecht komt.

Ria Aartsen
Woordvoerder Jeugdzorg

P.S.
Op 8 april is er open huis bij justitiële inrichtingen. Rentray doet ook mee, een aanbeveling om eens te gaan kijken.