Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Peijs reikt eerste Boa-OV certificaten uit

Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag in Amersfoort de eerste certificaten voor de nieuwe en speciale Buitengewoon Opsporingsambtenaar Openbaar Vervoer (BOA-OV ) uitgereikt.

De opleiding is een specifiek op het openbaar vervoer en op de dagelijkse praktijk gerichte opleiding tot Opsporingsambtenaar. Deze opleiding is namens de openbaar vervoerbedrijven door Mobis opgezet en wordt door het Ministerie van verkeer en Waterstaat en Justitie ondersteund. De training die voor elke cursist van elk openbaarvervoerbedrijf gelijk is, heeft als doel de sociale veiligheid in het openbaar vervoer te vergroten.

De Boa-OV is het gezicht, het visitekaartje van het openbaarvervoerbedrijf. In de eerste plaats is de Boa-OV serviceverlenend. Daarnaast wordt in de opleiding aandacht besteed aan vaardigheden waarmee het personeel adequaat om kan gaan met lastige reizigers. De BOA-OV heeft daarbij kennis van alle wettelijke en juridische mogelijkheden en weet hoe die te gebruiken.

Aanvalsplan Sociale Veiligheid
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat vindt dat mensen zich weer veilig moeten voelen in het openbaar vervoer. Hiervoor heeft het ministerie in 2002 een Aanvalsplan Sociale Veiligheid ontwikkeld. Het Aanvalsplan is een initiatief van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie, de OV-sector en reizigersorganisaties. Het is gebaseerd op diverse onderzoeken, analyses van beschikbare gegevens en bijdragen van diverse externe experts uit het veld (van OV-bedrijven, decentrale overheden, reizigersorganisaties, politie en justitie). In het Aanvalsplan Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer staan 22 concrete maatregelen, waaronder de BOA-OV, om de sociale veiligheid te verbeteren. Voor meer informatie over het Aanvalsplan Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer zie www.kenniscentrumsv.nl.