Ingezonden persbericht


Persbericht

Voorstelling rZpkt (respect) in Groesbeek

Vrijdag 17 maart 2006

Op vrijdag 17 maart vindt om 20.00 uur in Cultureel Centrum De Mallemolen in Groesbeek de voorstelling plaats van "rZpkt". Met schitterend theaterspel, vol maatschappelijk engagement, wordt het publiek in vervoering gebracht door het persoonlijke levensverhaal van twee Marokkaanse jongens, Farhane en Fouad. Een paar jaar geleden kwamen zij in aanraking met de politie. Ze werden veroordeeld en belandden op de Glen Mills School in Wezep, een herop- voedingsschool voor probleemjongeren. Cineast Theo van Gogh ontdekte beide jongens op deze school en gaf ze een rol in de film Cool! (2004). Daar ontdekten ze dat dit hun ding was: theater en film maken, iets zeggen aan de wereld en óver die wereld. Theo zou hen daarbij helpen. Toen werd Theo vermoord. En één straat verder, twee uur ná zijn dood, gingen ze aan de slag om rZpkt te maken. Dat was hun droom. Die hebben ze het afgelopen jaar verwezenlijkt. Farhane en Fouad hervonden het rechte pad en zijn vastbesloten de fouten uit hun verleden nooit meer te maken.

rZpkt gaat over beide jongens en is daarmee een persoonlijk, deels autobiografisch, verhaal geworden. Samen met schrijver/regisseur Dick van den Heuvel en actrice Terence Schreurs maakten zij de voorstelling, die inmiddels vertoond wordt met een drietal nieuwe spelers, in buurthuizen, gevangenissen, op scholen, in theaters, bij verschillende ministeries en gemeentelijke instellingen. Op 17 maart a.s. spelen o.a. mee: Amber Teterissa (bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden) en Nabil Aoulad Ayad (de bekende stand-up comedian). rZpkt is een voorstelling van een uur. Na afloop is er de mogelijkheid tot gesprek en discussie, de spelers zullen hierin een leidende rol spelen. Het debat wordt aangegaan met scholieren, studenten, politieagenten, beleidsmakers, jongeren in de jeugdhulpverlening en andere belangstellenden. Het knappe van rZpkt is dat een 'oud' toneelgenre als het vormingstheater, dat zo populair was in de jaren '70, opnieuw volop betekenis krijgt. Tijdens de feestelijke première in Amsterdam viel de spelers een minutenlang ovationeel applaus ten deel.

In de film Cool! vertolkten Farhane en Fouad de hoofdrol van criminele bankovervallers. Ze hadden geen toneelervaring. Maar geïnspireerd door de film lieten ze hun bezwaarde verleden achter zich en besloten hun leeftijdgenoten te helpen en escalatie van racisme te voorkomen: "Wij zijn er goed vanaf gekomen en zouden willen dat het ook goed gaat met de jongeren voor wie we optreden", aldus de beide jongens.

De voorstelling wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van de vol- gende organisaties: Werkgroep Vredesinitiatieven Groesbeek, Nationaal Bevrijdingsmu- seum 1944-1945, Blend-it, A Salaam, Montessori College Groesbeek.

Datum: Vrijdag 17 maart 2006
Plaats: Cultureel Centrum De Mallemolen. Kloosterstraat 11, Groesbeek Tijd: 20.00 uur. Zaal open vanaf: 19.00 uur.
Entree: 2,- euro p.p. (CKV-bonnen geldig!)
Telefonisch reserveren is mogelijk bij het Bevrijdingsmuseum: Tel.: 024-3974404; fax 024-3976694; E-mail: info@ bevrijdingsmuseum.nl; www.rZpkt.com


---- --