Ingezonden persbericht


Persbericht nieuw

> Correctie: in het twee dagen terug verstuurde gelijkluidende bericht is ten onrechte parkje Het Groene Perron 'dichtbij viaduct Heyendaalseweg' als locatie vermeld. Het moet zij 'dichtbij spoorviaduct Groenewoudseweg'.

Nijmegen, 17-3-2006

EEN WINTERLINDE ALS LENTEBODE VOOR NIJMEGEN

Aanstaande vrijdag bieden drie Nijmeegse organisaties de stad een winterlinde aan. De tegenwoordig zeldzame boom, die van oorsprong in onze regio thuishoort, wordt aangeplant in het 'Het Groene Perron' bij station Heyendaal. Dit kleine park is aangelegd als compensatie voor de aanleg van busbaan en fietspad in en langs de spoorkuil. De wethouder van milieu, Ton Hirdes, zet om 13.00 uur als eerste de spa in de grond.

Honderd jaar geleden was Nijmegen een kleine stad in een groene omgeving. Inmiddels is het een middelgrote stad met ruim opgezette, groene buitenwijken en nog steeds veel 'groene vingers' doorheen de oudere wijken. Nu dreigt dit groen het onderspit te delven door nieuwe bouwprojecten: woningen, bedrijven en kantoren, soms flink de hoogte in; nieuwbouw door zowat álle zorg- en onderwijsinstellingen; parkeergarages en wegen... Het zijn soms noodzakelijke uitbreidingen, maar des te belangrijker is het dat Nijmegen een borduurwerk van groene levenslijnen1 door de hele stad in stand houdt en versterkt.

De aanleg van de busbaan en het fietspad langs het spoor laten zien dat dit mogelijk is. Het vele asfalt, nieuwe viaducten en damwanden hebben de natuur in en langs de spoorkuil weinig goed gedaan. Er is in overleg met omwonenden en milieuorganisaties echter hard gewerkt om de negatieve gevolgen te beperken en te compenseren. Zo is deze winter tegenover station Heyendaal een compleet nieuw parkje aangelegd, dat er nú al veelbelovend uitziet. Om dit mooie resultaat als voorbeeld in het zonnetje te zetten, bieden Milieudefensie, Stichting Naturama en Bronnen Bomen de stad op de drempel van de lente een winterlinde aan.

> Wanneer: Vrijdag 17 maart, 13.00-13.30 uur

> Waar: 'Het Groene Perron', tussen spoorviaduct Groenewoudseweg en studentenflat Galgenveld

De gemeente Nijmegen werkt momenteel aan een nieuw Groenstructuurplan. Met het planten van de winterlinde willen we een voorzet geven voor dit nieuwe plan. In het uiteindelijke beeld dat wij voor ogen hebben spelen groene levenslijnen een belangrijke rol. Het zijn de wegen waarlangs zowel de mensen als de dieren en planten zich bewegen door de stad. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de spoorkuil, maar zeker ook om bomenlanen. Nijmegen kent nu al een aantal fraaie lanen, waar de wegen van de mensen samengaan met die van de natuur. Soms bevindt de natuur zich zowel in groene, bloemrijke bermen en sloten als in het bladerdak ver boven de weg, soms alleen in de kronen van de bomen.

Door een goed doordacht bomenplan, uitgewerkt tot op wijkniveau met veel aandacht voor het aanleggen en herstellen van laanbeplanting, kan een krachtige impuls worden gegeven aan het groene aanzicht van de stad. Daar waar laanbomen vanwege ziekte of te hoge ouderdom moeten worden gerooid dienen deze zo snel mogelijk vervangen te worden door soorten die daar qua omgeving het beste passen. Op drukke plaatsen zijn dat bomen die weinig overlast veroorzaken en goed zijn 'aangepast' aan de stedelijke omgeving.

Waar het kan zien wij echter graag meer oorspronkelijk inheemse bomen en struiken, die vaak een veel grotere ecologische betekenis hebben. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 60% van deze soorten zeldzaam en bedreigd is. Dat geldt onder meer voor de winter- en de zomerlinde, onze twee oorspronkelijk inheemse lindes. Beide zijn alleen nog hier en daar in het oosten van Nederland te vinden. In het Rijk van Nijmegen staat in de bossen bij Beek nog een prachtexemplaar van de winterlinde. Samen met andere bomen wordt dit de stamouder van vele winterlindes, die Bronnen Bomen - in samenwerking met Staatsbosbeheer - met name levert aan natuurprojecten, met het oog op behoud en versterking van biodiversiteit.

Meer informatie:


* Milieudefensie-werkgroep Boomrijk Nijmegen: Alex de Meijer, 024 3561778 of 06 48820433


* Stichting Naturama: Boudewijn Corstiaensen, 024 3231718. www.naturama.nl


* Bronnen Bomen: Henny Ketelaar, 024 3601280 of 06 18053208. www.bronnen.nl


1. De term 'groene Levenslijnen' introduceerde Stichting Naturama in een opinie-artikel in De Gelderlander (19-12-2005).