Llink


LLinke Soep


uitzending(en)

vr 17 maart 2006 van 20:00 uur tot 21:00 uur op Radio 1

deze aflevering

Logeren bij Marcel

Dat wordt 'n extra bed opmaken deze week, en een lekker ontbijtje inslaan. Want Marcel krijgt een logé. Hij neemt voor één nacht een vluchteling in huis. Een vluchteling zonder verblijfsvergunning, die normaal gesproken nergens terecht kan en geen steun van de overheid krijgt.
Tijdens deze 'Nacht van de Vervanging' vraagt Marcel, samen met andere bekende Nederlanders en politici die een vluchteling in huis nemen, aandacht voor de schrijnende situatie van deze mensen. De Nacht van de Vervanging is ook de aftrap van een nieuwe campagne, 'Aftellen tot het Pardon', voor een pardon voor alle asielzoekers die voor 1 april 2001 (dus voor de nieuwe vreemdelingenwet) asiel hebben aangevraagd.
Andere mensen die hun logeerkamer uitlenen aan vluchtelingen zijn bijvoorbeeld Hanneke Groenteman en Nelly Freijda.

In de jungle

Hij heeft de Nederlandse bodem nog maar nauwelijks geraakt, of hij zit al bij ons in de studio: Klaas de Jong (33) komt net terug uit de jungle van Papoea Nieuw Guinea.
Daar heeft hij, samen met andere vrijwilligers en de lokale bevolking, bosgebieden afgebakend om ze te beschermen tegen houtkap. Formeel is de lokale bevolking eigenaar van het bosgebied waarin ze wonen. Maar dat is nergens vast gelegd. Klaas is samen met twee andere jonge Greenpeace-vrijwilligers, Merel (27) en Bart (35), en een wat technische apparatuur naar het gebied gevlogen. Met een GPS stellen ze vast waar de grenzen lopen. Daar plaatsen ze bordjes, in de hoop dat de houthakkers daar niet komen.
Merel en Bart zitten nog op Papoea Nieuw Guinea. Klaas komt over hun avonturen in de jungle vertellen. Lees hier, op zijn weblog, vast wat over zijn belevenissen.

Op lekke schoenen naar Wit-Rusland

Is Anna inmiddels in Wit-Rusland aangekomen?
Twee weken geleden begon ze op lekkende schoenen, met een paar medestudenten met liften. Door sneeuw en regen, langs tochtige bezinestations. En dat allemaal om aandacht te vragen voor de mensenrechtenschendingen in Wit-Rusland. Dat land is als enige land in Europa nog een dictatuur. President Loekasjenko laat oppostieleden zelfs oppakken, zoals eerder deze week nog. Want 19 maart zijn de presidentsverkiezingen, en hij zal er hoe dan ook voor zorgen dat hij wint.

Lekker LLink Soepje

En natuurlijk maakt topkok Andy McDonald - die van McDonald's Kitchen
- weer een lekker LLink Soepje voor ons klaar. Kijk en luister hier voor het recept en de bereidingswijze...

Kook mee!

Elke vrijdag 19.50u. NED3.