Ministerie van onderwijs houdt doofpotcultuur in stand

Child in a circle

Ministerie van onderwijs houdt doofpotcultuur in stand

Groningen
In het Groningse Zuidhorn is het al voor langere tijd mis binnen het primair openbaar onderwijs. Zowel de minister als de inspectie van het onderwijs zijn op de hoogte van de perikelen rond het openbaar onderwijs binnen de gemeente. Hoewel er meerdere ouders hun beklag bij de inspectie en de minister hebben gedaan. Blijven zij bij het standpunt dat de kwaliteit van het onderwijs goed is.

Meerdere kinderen zijn noodgedwongen het onderwijs elders te volgen omdat het bestuur en de school geen antwoorden hebben willen geven over het onderwijsaanbod en de zorg voor hun leerlingen. Het bestuur en de school ervaren dit als een dermate belasting dat zij zowel ouders als leerlingen hebben moeten verwijderen. Doordat de ouders geen antwoorden hebben gekregen op hun vragen zijn zij noodgedwongen hun kinderen te toetsen bij meerdere externe instanties. Uit het resultaat blijkt dat de kinderen een achterstand hebben opgelopen van 1 tot 4 jaar, openbare basisschool 'De Borgh' hebben de kinderen gewoon op groepsniveau beoordeeld. De ouders schakelen het onderwijsadviesbureau Child in A Circle in. De rijksinspectie betrekt zich wederom in de zaak en dringt er bij haar op aan de stukken aan haar te overleggen om alsnog maatregelen te kunnen treffen. De inspectie ziet, nadat de stukken zijn bestudeerd, reden om een nader onderzoek in te stellen naar de zorgdossiers van de kinderen. Child in A Circle is het niet eens met de insteek van dit onderzoek, omdat een nader onderzoek een criteria omschrijft dat dit onderzoek wordt verricht als er ernstige vermoedens zijn dat de kwaliteit van het onderwijs tekortschiet of dat de school zich negatief ontwikkeld. Het criteria wat de inspectie voor ogen heeft behoord niet tot deze richtlijn en leidt tot een beperkt inzicht van de werkelijke situatie, omdat het resultaat van het onderzoek wat de inspectie voor ogen heeft nooit openbaar gemaakt kan worden vanwege het privacy-gevoelige element wat samengaat met de zorgdossiers.

De zaak ontwikkeld zich nog meer negatief als blijkt dat één van de ouders op het moment dat de rijksinspectie in beeld komt staande wordt gehouden op verdenking van ongeoorloofd schoolverzuim van vorig jaar met betrekking tot zijn zoon, hiermee is het dossier overgedragen aan justitie en kan dit dossier niet meer worden betrokken bij het onderzoek van de inspectie. Het bestuur en de school houden zichzelf hierdoor buiten de wind. De inspectie en het departement onderwijs kunnen er niet van overtuigd worden dat het onderwijs in Zuidhorn zich negatief ontwikkeld en daarom niet tot een nader onderzoek over willen gaan onder de criteria daarvoor staat. Zelfs niet als blijkt dat de gemeente Zuidhorn al vanaf 2003 tot en met de dag van vandaag geen onderwijsbeleid heeft. De vraag waarop de inspectie en de minister de kwaliteit van het onderwijs als goed heeft beoordeeld is niet bekend. Waarom de minister en de inspectie van het onderwijs dit niet zien als een negatieve ontwikkeling van het onderwijs is niet beargumenteerd. Door deze werkwijze en het negeren van ernstige signalen houden de minister en de inspectie de doofpotcultuur binnen de scholen in stand. De gevolgen van het drie jaar ontbreken van het onderwijsbeleid heeft ertoe geleid dat het bestuur en de gemeente ouders hebben gemeend te moeten dagen en ouders aan justitie hebben overgedragen. Omdat zij vragen hebben gesteld met betrekking tot dit onderwijsbeleid.


Noot voor de redactie