Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Uw brief - Ons kenmerk UB/A/2006/21416 Datum 16 maart 2006 Onderwerp Toezeggingen AO SUWI 15 febr. jl.

Op 15 februari jl. heeft een algemeen overleg plaatsgevonden met de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tijdens dit overleg hebben wij een aantal toezeggingen gedaan. Bij deze treft u een schriftelijke reactie op drie van deze toezeggingen aan.


1. De minister zal nagaan of het mogelijk is om de Kamer te informeren over het concept Jaarplan UWV 2006 en met name de afgesproken Prestatie Indicatoren. Uw Kamer heeft gevraagd of het mogelijk is reeds de beschikking te krijgen over het jaarplan UWV ondanks de opschorting van de goedkeuring. Wij hebben toegezegd te zullen kijken in hoeverre dit mogelijk is. Wij constateren daarbij dat, hoewel het verschil van inzicht primair financieel is, de uitkomst hiervan ook invloed kan hebben op andere delen van het jaarplan. Ook willen wij nagaan in hoeverre de recent aangenomen moties over de dienstverlening van UWV van invloed zijn op het jaarplan UWV. We vinden het om genoemde redenen prematuur om het jaarplan reeds voor mijn goedkeuring aan uw Kamer te doen toekomen. We zijn voornemens om uiterlijk 1 april een besluit over het jaarplan te nemen, waarna wij u hierover zullen informeren. Zoals in de meibrief is aangegeven, is het streven dat de prestaties van UWV in 2006 uitkomen boven het niveau van 2005.


2. De minister zegt toe de Kamer te informeren over de mogelijkheid van een fonds voor cliëntenparticipatie/Landelijke Cliëntenraad (LCR). De LCR heeft in maart 2005 aangegeven dat er behoefte is aan een structureel budget voor ondersteuning, opleiding en training van cliëntenraden en voor het faciliteren van cliëntenorganisaties die vertegenwoordigers hebben in cliëntenraden. Dit kan gerealiseerd worden in de vorm van een Fonds Ondersteuning, Opleiding en Training Cliëntenraden in de Sociale Zekerheid (FOOT).
De LCR heeft in een overleg op 29 september 2005 gemeld een werkgroep te starten om de mogelijkheid voor een dergelijk fonds verder te onderzoeken. De stand van zaken van de FOOT-nota is geagendeerd voor overleg met de LCR op 11 april a.s. Ik zal de LCR dan vragen op welk moment wij kunnen beschikken over de uitkomsten van het onderzoek op basis waarvan nadere afspraken kunnen worden gemaakt.

Ons kenmerk UB/A/2006/21416


3. De staatssecretaris zegt toe de Kamer schriftelijk te informeren over de mogelijkheid van meerjarige financiering van de bestuurssecretaris ten behoeve van de Overlegstructuur van de Ketenpartijen.
Voor het bestuurssecretariaat van de Overlegstructuur van de Ketenpartijen is financiering aangevraagd tot 1 juli 2007. Besluitvorming hierover vindt plaats bij de Voorjaarsnota. Aan de hand van de uitkomsten van de SUWI-evaluatie en de behoeften van de ketenpartners zal de vorm van de ondersteuningsstructuur en de toekomstige financiering daarvan nader worden bezien.

De Minister van Sociale Zaken De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus) (H.A.L. van Hoof)


---