TenneT


Kwaliteits- en Capaciteitsplan TenneT 2006-2012 online

(17-03-2006)

Het Kwaliteits-en Capaciteitsplan 2006-2012 van TenneT TSO B.V, de onafhankelijk beheerder van het landelijk transportnet, verschijnt vrijdag 17 maart 2006 in PDF-formaat op de TenneT-website; www.TenneT.org. De gedrukte versie is binnen twee weken beschikbaar. In het plan beschrijft TenneT hoe het de kwaliteit en capaciteit van het transportnet voor de periode tot en met 2012 waarborgt. Bovendien besteedt de TSO verder expliciet aandacht aan de effecten van de inpassing van grote hoeveelheden windenergie op zowel de netinfrastructuur als de systeembalans.

Belangrijk punt bij de borging van de transportcapaciteit is het anticiperen op de nieuwbouw van centrales. Op dit moment zijn veel partijen actief met de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten. Het merendeel van deze projecten bevindt zich echter nog in de initiatiefase en vormt voor TenneT derhalve onvoldoende basis om besluiten te nemen over netverzwaring. Desalniettemin stelt TenneT nu al alles in het werk om toekomstige centrales op een zo vroeg mogelijk tijdstip aan te kunnen sluiten. Dit betekent een aanzienlijke tijdsdruk voor de realisatie van de uitbreidingsprojecten die TenneT wil uitvoeren. Om deze tijdsdruk te verminderen, pleit TenneT voor enkele voorzieningen van overheidszijde om de ruimtelijke procedures bij de verzwaringen van het hoogspanningsnet zo efficiënt mogelijk te kunnen doorlopen.

TenneT ziet mogelijkheden om elektriciteit uit Duitsland te importeren. De TSO heeft in het recente verleden al substantieel geïnvesteerd in de vergroting van de importcapaciteit. De benutting van deze capaciteit kan door grootschalige opwek van windenergie niet ten volle benut worden, zonder dat er investeringen en versterkingen in het Duitse net plaatsvinden. TenneT voert daartoe actief en voortdurend overleg met de Duitse netbeheerders.

capaciteitsplan_publicatie_2006