Ingezonden persbericht


Persinformatie | |

Internet belangrijkste ontwikkeling van afgelopen 10 jaar

Woerden, 14 maart 2006

Deze week is de tiende editie van de ICT~Marktmonitor verschenen. Ter gelegenheid van deze jubileumeditie is aan de leden van ICT~Office gevraagd de meest invloedrijke ontwikkeling te noemen voor zowel het eigen bedrijf als voor de hele ICT-sector. De opkomst van internet scoort in beide gevallen het hoogst met respectievelijk 25,8% en 38,7%.

Met deze hoge scores laat de opkomst van internet alle andere genoemde factoren ver achter zich. "Deze uitkomst is niet verrassend. Internet is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van de Nederlander. Ook het bedrijfsleven maakt meer en meer gebruik van datacommunicatie op basis van IP voor haar bedrijfskritische toepassingen" stelt Sylvia Roelofs, algemeen directeur ICT~Office.

De ICT~Marktmonitor geeft een overzicht van de groeicijfers van de ICT-sector. In de monitor zijn cijfers opgenomen voor de IT-sector, uitgesplitst naar hardware, software en dienstverlening, de telecomsector en voor kantoortechnologie. Eerder is al bekend gemaakt dat de ICT-sector in 2005 goed heeft gepresteerd met een groei van 4,2%. Voor het eerst sinds 2000 groeiden zelfs weer alle ICT-marktsegmenten. Het aandeel van ICT in het Bruto Binnenlands Product bedraagt 5,8%. De ICT~Marktmonitor laat zien dat de zakelijke IT-markt met 6,3% sneller groeit dan die voor consumenten (3,3%).

In de Nederlandse ICT-sector waren in 2005 248.000 mensen werkzaam waarvan 125.800 ICT-professionals op HBO- en WO-niveau. De banengroei in 2005 bedroeg 2900, ruim drie maal zoveel als in 2004. In 2005 was weer sprake van een tekort van bijna 200 academici en HBO'ers. Voor 2006 wordt zelfs een tekort van bijna 1000 hoog opgeleide ICT-ers verwacht. Door de lage instroom van HBO'ers en academici kan bij een groei van 5% per jaar een tekort ontstaan van 8.000 ICT'ers in 2010.

De groeicijfers van de Stichting ICT Milieu in 2005 onderstrepen het grote succes van dit inzamelsysteem. Het afgelopen jaar is 16,5 miljoen kilogram afgedankte apparatuur ingezameld en verwerkt. Het unieke van het ICT-inzamelsysteem is dat ICT-producenten zelf de milieukosten dragen. Er is dus geen sprake van een verwijderingsbijdrage per nieuw gekocht apparaat.

De ICT~Marktmonitor is een uitgave van ICT~Office in samenwerking met Heliview. Exemplaren van de ICT~Marktmonitor zijn te bestellen bij ICT~Office. De prijs bedraagt E 25,-- (ex BTW) voor niet-leden en E 12,50 (ex BTW) voor leden van ICT~Office.

ICT~Office (voorheen Nederland~ICT) is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, en Officebedrijven in Nederland. ICT~Office behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die E 30 miljard omzet en 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Office sector. Voor meer informatie www.ictoffice.nl.

Noot aan de redactie (