Time : 14:46:03
Date : 17 March 2006
Sender Name: Influenza

Bezoek VN-influenzacoördinator David Nabarro aan België

Dr. David Nabarro, systeem coördinator van de Verenigde Naties voor aviaire en humane influenza heeft vandaag, vrijdag 17 maart, België bezocht om zich te verdiepen in de aanpak van beide dossiers door België. Deze ontmoeting bood de VN-coördinator en de bevoegde Belgische instanties de mogelijkheid om ervaringen en kennis uit te wisselen.

Dr Nabarro werd om 8 uur ontvangen door minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Rudy Demotte. Zij bespraken het belang van voldoende en transparante communicatie zowel op nationaal als op internationaal vlak. De minister haalde een aantal internationale aspecten van de griepproblematiek aan zoals de productie en de verdeling van het pandemisch vaccin eens ontwikkeld. Ook de samenwerking met de internationale instituten zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Voedsel- en Landbouwagentschap (FAO) werd besproken. Dr Nabarro benadrukte de noodzaak van een goede crisisvoorbereiding binnen de lidstaten en meer Europese samenwerking. Ook uitte hij zijn vrees dat de vogelgriepproblematiek binnen de komende maanden nog verder zou escaleren. Met name in Afrika en in andere derdewereldlanden is het moeilijk om de surveillance grondig uit te voeren en de vogelgriep onder de vogelpopulatie adequaat te bestrijden.

Dr Nabarro had ook een onderhoud met de minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker. Zij bespraken de ontwikkelingsprojecten in het kader van de aanpak van vogelgriep en de voorbereiding op een grieppandemie in derde wereldlanden, meer bijzonder in Afrika.

Na de gesprekken met de beide ministers bezocht VN-coördinator het interministerieel commissariaat Influenza. Hij ontmoette de verantwoordelijken van de verschillende bevoegde overheidsinstanties, de stafleden van het commissariaat en het wetenschappelijk comité. Zij legden de Belgische aanpak van het operationeel pandemiedraaiboek uit en bespraken de knelpunten. De bewakingssystemen voor aviaire en humane influenza werden besproken. Ook de Belgische voorraad antivirale middelen en hoe die zouden worden ingezet kwam ter sprake. Samen met het Instituut voor Tropische Geneeskunde werd de situatie in Afrika nader bekeken.

Extra toelichting:

Dr. Nabarro was Volksgezondheidsexpert bij de
Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en werd op 25 september 2005 aangeduid door Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties als VN-coördinator voor aviaire en humane influenza. Zijn belangrijkste taak is het ondersteunen van alle lidstaten bij het opstellen van de operationele pandemiedraaiboeken door middel van concrete adviezen en richtlijnen. Als coördinator ziet Dr Nabarro erop toe dat de Verenigde Naties en de verschillende agentschappen een efficiënte en gecoördineerde bijdrage leveren aan de lokale, nationale, regionale en globale inspanningen om de vogelgriepepidemie te beheersen en zich voor te bereiden op een potentiële humane grieppandemie, om zo de menselijke slachtofferstol en de economische en sociale verstoring te beperken.

contactpersoon voor de pers:
Inge Jooris
ij@influenza.be
02 208 32 00
0475 80 04 87

URL: http://www.influenza.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR