Gemeente Tilburg

Datum
17 maart 2006

Let op! De gelegenheidsinbreker

De laatste maanden is in de Noordhoek een toename van het aantal woninginbraken vastgesteld. Reden voor politie, gemeente en Twern om de handen ineen te slaan en weer eens extra te wijzen op het risico dat u neemt met openstaande raampjes, open poorten en ondeugdelijk hang- en sluitwerk.

Wist u dat ongeveer 90% van de inbraken wordt gepleegd door "gelegenheidsinbrekers"? Een gelegenheidsinbreker werkt met klein materiaal: een tang, een bandenlichter of een schroevendraaier. Hij gaat niet georganiseerd te werk, maar wordt actief als hij een pand ziet waar vermoedelijk wat te halen valt. Vervolgens wil hij maar een ding: snel zijn slag slaan. Aan goede verlichting, stevig hang- en sluitwerk en degelijke ramen heeft hij een hekel.. En hij houdt ook niet van oplettende buren.

Wat u zelf kunt doen om ongenode gasten te weren
Door een combinatie van maatregelen kunt u niet alleen uw eigen woning veiliger maken, maar ook uw buurt. Het gaat dan om zaken als een goede buitenverlichting, maar ook zorgvuldig met sleutels omgaan en waardevolle bezittingen niet in het zicht leggen. Nodig inbrekers niet uit, door briefjes op de deur te plakken met "ben even weg" en gebruik uw antwoordapparaat niet om mensen erop te wijzen dat u op vakantie bent. Zorg ervoor dat uw huis tijdens uw afwezigheid een bewoonde indruk maakt: laat planten in de vensterbank staan en vraag zonodig of iemand de planten water geeft en/ of de post weglegt tijdens uw afwezigheid. Uiteraard is ook goed hang- en sluitwerk een must, bijvoorbeeld met het logo van de SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw).

Wilt u weten wat u kunt doen om uw woning veilig te maken, bezoek dan de informatiebijeenkomsten in wijkcentrum In de Boomtak op
. Donderdagochtend 23 maart om 10.00 uur.

. Woensdagavond 28 maart om 20.00 uur.

Of vraag een gratis preventieadvies aan bij de politie of een erkend PKVW-bedrijf. De gegevens daarover vindt u op www.politiekeurmerk.nl.

Meer informatie
Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Janine Cloosterman van de Twern, opbouwwerk team Zuid West. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 013 543 66 64.


---- --