CD&V

Persmededeling van CD&V 17 maart 2006

DEMOTTE MOET ZIJN PLANNEN MET DE WACHTDIENSTEN AANPASSEN

CD&V-senatrice Mia De Schamphelaere blijft vragen stellen bij de plannen van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Rudy Demotte, om in vijf grote steden (Antwerpen, Brussel, Luik, Gent en Charleroi) permanente wachtdiensten te organiseren. De voorziene subsidies zijn bestemd voor wachtposten in steden van meer dan 150.000 inwoners.
Een aantal bestaande initiatieven dreigen te worden opgedoekt omdat ze niet beantwoorden aan de vereiste voorwaarden. Voor Vlaanderen is er bovendien een bijkomend probleem. De minister vraagt aan de wachtdiensten om ook in de week een permanentie te organiseren van 19 uur tot 24 uur,?s avonds. Omdat in Vlaanderen huisartsen doorgaands tot laat in de avond actief zijn bestond deze regeling niet in de wachtdiensten.

Mia de Schamphelaere vraagt aan de minister om in zijn plannen rekening te houden met de specifieke omstandigheden in Vlaanderen. Als de Vlaamse wachtdiensten verplicht worden om een dergelijke avondpermanentie tijdens de weekdagen te organiseren om te voldoen aan de subsidievereisten, dan zal er een probleem ontstaan.

De senatrice ondersteunt de vraag van de huisartsen om de steden en gemeenten en subsidie per inwoner te geven. Op die manier kunnen de huisartsen en huisartskringen zichzelf organiseren in functie van de regionale noodwendigheden.

Mia De Schamphelaere
Senatrice


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be