CD&V

Persmededeling van CD&V 17 maart 2006

EERST RIJEXAMEN HERVORMEN, DAARNA RIJOPLEIDING AANPAKKEN

Federaal mobiliteitsminister Landuyt heeft de wereld op zijn kop gezet. Eerst heeft hij de rijopleiding ?hervormd?, en nu gaat hij het rijexamen aanpakken. CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh dringt erop aan dat het ontwerp-KB over de rijopleiding in de koelkast gestopt wordt tot er duidelijkheid is over het rijexamen zelf.

Er komt steeds meer kritiek op de hervorming van de rijopleiding, zoals die op het einde van 2005 is goedgekeurd door de Regering, en die op 1 september van kracht moet gaan. Verschillende deskundigen en organisaties zien in de regeringsplannen een ernstige achteruitgang voor de verkeersveiligheid in vergelijking met het bestaande systeem. CD&V deelt die kritiek: het opbouwen van rijervaring onder begeleiding wordt verminderd (nog amper 3 maanden), de weinige vereisten voor de niet-professionele begeleiders worden helemaal los gelaten, het meest interessante systeem van rijopleiding (de leervergunning) wordt opgedoekt, de fixatie op de 6 uren in de autorijschool, het nieuwe systeem zet de poort open voor een reeks misbruiken ?

Van den Bergh vraagt zich ook af wat Minister Landuyt bezielt om eerst de rijopleiding te hervormen, en daarna het rijexamen aan te pakken. Er ligt nu een nieuwe rijopleiding voor, terwijl men nog niet heeft vastgelegd waar men naartoe wil met de examens, en vooral niet, wat de ?eindtermen? zijn van het rijexamen. Eerst moet een minister zich afvragen wat hij wil bereiken inzake rijvaardigheid, veilige en milieuvriendelijke attitude, rijstijl,... Op basis daarvan kan hij de inhoud van het examen bepalen, en daarop tenslotte kan dan de rijopleiding worden afgestemd.

?De vaststelling dat Minister Landuyt een hervorming van de rijopleiding doorvoert, zonder verwijzing naar einddoelstellingen, eindtermen zeg maar, toont aan dat het aspect verkeersveiligheid misschien wel niet de hoofdbekommernis was bij de nu goedgekeurde hervorming. Het is echter nog niet te laat. Het KB kan nog ingetrokken worden?, aldus Jef Van den Bergh

Jef Van den Bergh


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be