CD&V

Persmededeling van CD&V 17 maart 2006

EEN BAK TRAPPIST VOOR BALKENENDE

Bij het afscheid van Jan Peter Balkenende na de vergadering in Brugge donderdag 16 maart gaf Yves Leterme aan de Nederlandse minister-president een bak trappist van Westvleteren mee. ?Het beste bier ter wereld, dat zegt iedereen.? De ontmoeting van de twee ministers-presidenten, een tegenbezoek van Balkenende aan Vlaanderen voor het bezoek van Leterme aan Nederland vorig jaar, was niet alleen hartelijk, maar ook zakelijk. Verschillende dossiers stonden op het programma.

De IJzeren Rijn: de treinverbinding tussen onze havens en het Duitse Ruhrgebied loopt een stuk over Nederlands grondgebied. De Vlaamse minister-president schuift 2015 naar voor als datum voor de realisatie.

De Westerschelde: over de verdieping van de Westerschelde is in december een akkoord bereikt. Tegen het einde van dit jaar moet het door beide regeringen worden ondertekend. Daarna kunnen de werken starten.

De tunnel onder het kanaal Gent-Terneuzen: Nederland wil op Nederlands grondgebied een tunnel graven op een diepte van 13,5 meter. Dat is voor Vlaanderen te ondiep, want belemmerend voor het scheepvaartverkeer naar de haven van Gent. Voor een diepere tunnel wil Vlaanderen desnoods een deel van de kosten dragen. Ten laatste over drie maanden wordt hierover een nota daarover aan Nederland overgemaakt.

Communicatie: tussen Zeeland en West- en Oost-Vlaanderen loopt een experiment van satellietcommunicatie van de veiligheidsdiensten en hulpdiensten. In het verleden waren er communicatieproblemen, zodra de voertuigen van de hulpdiensten de landsgrens passeren. Daarom is een experiment met een satelliet gestart.

?U mag trots zijn op uw volk?, zei de Nederlandse minister-president Balkenende tot zijn Vlaamse collega Leterme ten afscheid.


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be