Dekker wil hogere huurstijgingen doordrukken

De nederlandse woonbond

Minister Dekker is met steun van het kabinet op vrijdag 17 maart eindelijk overstag gegaan om de huren van zittende huurders in het overgangsgebied niet in 2010 vrij te geven. Na bijna twee jaar strijd van hurend Nederland is nu de harde toezegging gedaan dat zittende huurders in het overgangsgebied niet vogelvrij worden verklaard. Dit is een belangrijke wijziging van een van haar huurplannen. Dekker houdt echter vast aan het invoeren van een overgangsgebied. Per 1 januari 2007 worden 600.000 huurwoningen in dat overgangsgebied gezet. De maximale huur van die woningen wordt afhankelijk van de marktwaarde ervan. Huurders in het overgangsgebied zullen hierin gevangen blijven, omdat zij niet kunnen verhuizen naar een goedkopere woning. Ook oudere huurders die naar een aanpasbare woning op zoek zijn kunnen geen kant op, omdat zij vrijwel zeker aangewezen zijn op de duurdere
-dus geliberaliseerde- huurwoning.

De Woonbond heeft de afgelopen weken met spanning afgewacht of minister Dekker bereid was om haar huurplannen substantieel te wijzigen. Naast de Woonbond hebben achttien maatschappelijke organisaties bij de minister gepleit voor het stopzetten van de liberalisering van een kwart van alle huurwoningen, voor het terugdraaien van de bezuinigingen op de huurtoeslag en voor een inflatievolgend huurbeleid. Ook vinden deze maatschappelijke organisaties dat er voldoende betaalbare huurwoningen voor jongeren, ouderen en gehandicapten moeten worden gebouwd, en dat het de hoogste tijd is om huurders en eigenaarbewoners fiscaal gelijk te behandelen. Nu de minister huurders slechts op één onderdeel tegemoet komt, wordt de demonstratie 'Houd huren betaalbaar' op zaterdag 8 april doorgezet.

Het is niet aan huurders uit te leggen dat een kwart van de huurwoningen met ingang van 1 januari 2007 in een overgangsgebied worden geplaatst. Deze huurders krijgen nog hogere huurstijgingen voor hun kiezen dan huurders in het gereguleerde gebied. Voor een huurder in het overgangsgebied stijgt de huur tussen 2006 en 2010 met 22%. Is je huur nu 400 euro per maand, dan kan die stijgen naar 485 euro per maand in 2009. De minister zegt deze zittende huurders te zullen beschermen met het vooruitzicht om ook na 2010 de huren jaarlijks vier procent boven inflatie te laten stijgen. Voor de meeste huurders wordt het huren op deze manier onbetaalbaar, met alle problemen van dien. Huurders met een inkomen tot modaal betalen nu ongeveer een kwart van hun inkomen aan huur. Voor huurders in het overgangsgebied loopt dat op naar gemiddeld ruim 35% in 2009. Huurachterstanden, oplopende schulden, overbewoning en huisuitzettingen liggen in het verschiet. Maar ook de huurstijgingen in het gereguleerde gebied zijn de komende vier jaar ongekend hoog. Deze lopen op tot drie procent boven inflatie in 2009; in totaal een huurstijging van zo'n 17%.

Een miljoen hurende huishoudens zijn voor een betaalbare huur afhankelijk van de huurtoeslag. De minister kort per 1 juli 2006 een bedrag van 17,05 euro per maand op de huurtoeslag. Voor huurders met de allerlaagste inkomens is dat een forse aanslag op hun toch al lage besteedbare inkomen. De Woonbond vindt het onbegrijpelijk dat de korting op de huurtoeslag ondanks alle miljarden meevallers (in 2005 en 2006) nog steeds niet is teruggedraaid.

Amsterdam, 17 maart 2006
V06.0681.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u bellen met Mária van Veen: 06-53792303.