Gemeente Zwolle
Bodemsanering De Spiegel afgerond

Datum uitgave: 03/14/2006

De bodemsanering van het Noordereiland vindt in fasen plaats en de sanering van de bodem onder het toekomstige theater vormde de eerste fase. Deze is uitgevoerd tussen augustus en december 2004, waarna een evaluatierapport is opgesteld. Dit rapport heeft nu van zowel de gemeente als de provincie een positieve beoordeling gehad.

DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN DE PROVINCIE OVERIJSSEL, HET WATERSCHAP GROOT SALLAND EN DE GEMEENTE ZWOLLE

Gedeelten van de bodem onder het Noordereiland zijn verontreinigd doordat daar vroeger een gasfabriek heeft gestaan. Grofweg betreft het de grond onder het huidige parkeerdek en op de plaats waar het nieuwe theater gebouwd wordt. Ook het grondwater is verontreinigd. Voor de bouw van het theater was sanering van de bodem een eerste vereiste en hetzelfde geldt voor de rest van de herontwikkeling van het Noordereiland

De bodemsanering ter plaatse van het nieuwe theater De Spiegel is aangepakt op basis van een convenant dat de provincie Overijssel, Waterschap Groot Salland en de gemeente Zwolle in juni 2004 hebben getekend. In dit convenant staan afspraken over de aanpak van de bodemsanering voor het hele voormalige gasfabrieksterrein.

De sanering van De Spiegel vormde de 1e fase in die sanering. Op basis van een evaluatierapport van deze fase heeft de gemeente - als bevoegd gezag - onlangs geconcludeerd dat is voldaan aan de saneringsdoelstellingen en heeft zij besloten de 1e fase als afgerond te beschouwen. Ook de provincie heeft de evaluatie positief beoordeeld. Dat laatste is van belang voor de provinciale bijdrage aan de bodemsanering uit het herontwikkelingsprogramma voor gasfabrieksterreinen.

Als de geplande sloop van het parkeerdek doorgaat, wordt de bodem daar gesaneerd (fase 2). Daarnaast zal ook het grondwater worden aangepakt (fase 3). Beide fases zullen naar verwachting rond 2009 worden uitgevoerd. Sanering van de bodem van de Achtergracht (fase 4) zal medio 2007 worden opgestart.

In het convenant zijn ook afspraken gemaakt over de financiering. De subsidies voor de sanering zijn verzekerd tot 2010, dus zoveel mogelijk zal voor die tijd worden uitgevoerd. Maar het werk moet in elk geval vóór 2015 klaar zijn, aangezien daarna de financiering onzeker is.

Bron: afdeling Communicatie