Provincie Overijssel

Verontwaardiging over Essent

De verontwaardiging over de salarissen van de raad van bestuur van Essent wordt in de Overijsselse Staten breed gedragen. In de vergadering van woensdag 15 maart was het onderwerp Essent en de beloning van vooral topman Boersma weer uitgebreid aan de orde.

Het CDA diende gesteund door PvdA en VVD een motie in waarin GS werd opgedragen om zich maximaal in te spannen om de beloningen bij Essent zo snel mogelijk naar een aanvaardbaar niveau te krijgen. Voor de SP was dat niet voldoende. Deze fractie kwam met een motie van afkeuring die GS opdroeg via juridische weg de arbeidscontracten open te breken. D66 sloot zich daarbij aan âZoek uit wat de consequenties zijn!â Volgens gedeputeerde Piet Jansen zou het openbreken van contracten een juridisch onbegaanbare weg zijn. âDe financiële consequenties daarvan zijn niet te overzienâ Hij zegde toe dat in april het beloningsbeleid weer uitgebreid onder de loep zal worden genomen door de aandeelhouders van Essent. De motie van het CDA, PvdA en VVD werd met een grote meerderheid aangenomen. Vorig jaar al was het beloningssysteem bij Essent onderwerp van grote verontwaardiging. Provinciale Staten droegen toen het college op om stappen te ondernemen tegen Essent. Overijssel bezit 18% van de aandelen.

Vorige week ontstond opnieuw beroering over de hoogte van het salaris van met name topman Boersma, dat dit jaar met een bonus van 50.000 euro werd verhoogd vanwege de toegenomen klanttevredenheid.