Gemeente Hilversum

Start herinrichting speelweide Anna's Hoeve

17 maart 2006
Het werk aan de speelweide van Anna's Hoeve is op 7 maart 2006 begonnen. De grond van het terrein was inmiddels helemaal schoon gemaakt. Nu is begonnen met het inrichten en beplanten van de speelweide. Hiervoor is in een eerder stadium een plan gemaakt. Eerst worden de vallei aan de noordkant en de zandrug aan de zuidkant aangelegd, het tussenliggende gebied waar het grasveld komt wordt vlak gemaakt. De zandrug wordt beplant met bomen en het grasveld wordt ingezaaid. Langs de oever van de vijver komt het strandje.

Bij het ontwerp voor de herinrichting is er rekening mee gehouden dat zowel recreatie als natuurontwikkeling belangrijk zijn. Het ontwerp moet aansluiten bij de vormgeving van Anna's Hoeve (ontwerp Dudok) met natuurlijke zandoevers en gesloten beboste randen. Daarnaast is er voldoende ruimte om minimaal 9.000 m3 water te kunnen bergen bij extreme situaties (piekberging). Het waterpeil van de vijvers wordt grondwater afhankelijk.

De nieuwe beplanting sluit aan bij de bestaande (inheemse) beplanting in Anna's Hoeve. In de bosstroken komen eiken, beuken en berken; aan de randen aangevuld met drentse krent, meidoorn en lijsterbes. Op de speelweide zelf komen solitaire bomen en boomgroepen met Hollandse linde, tamme kastanje en acacia (droge delen) of moerascipres en wilg (natte delen). Een rij met eiken markeert de oude grens van de vloeivelden.

De werkzaamheden duren tot en met april. Om de planten de kans te geven eerst goed te groeien, blijft de speelweide ook na de werkzaamheden nog een tijd afgesloten voor bezoekers. Het streven is om in de zomer de hekken weg te halen.
Zo is straks de speelweide weer helemaal klaar voor recreatie en natuur!