NOVIB viert op 18 maart Jubileum World Fair Fair World

Novib

Plaats: Westergasterrein, Amsterdam
Tijd: 18 maart 2006 10.00 uur - 19 maart 05.00 uur
Tickets: 20 Euro; er zijn gratis kaarten te winnen in de prijsvraag op www.worldfairfairworld.nl

NOVIB VIERT OP 18 MAART JUBILEUM MET WORLD FAIR-FAIR WORLD Dertig top-acts bijeengebracht met muziek, cabaret, dance, film en theater in het teken van rechtvaardigheid

Novib voert dit jaar vijftig jaar strijd voor een rechtvaardige wereld, maar is nog steeds niet klaar. Op 18 maart viert Novib de successen en resultaten van een halve eeuw armoedebestrijding en benoemt de uitdagingen en de nieuwe aanpak voor de toekomst. Speciaal voor Novib komen op het Westergasterrein in Amsterdam dertig topacts uit de hele wereld bijeen. Op het programma staan grote Nederlandse namen als KREZIP en BLOF en internationale topacts SEEED (Jamaicaans/Duits) en Angelique KIDJO, Afrika's beroemdste zangeres.

De artiesten steunen het werk van Novib voor een rechtvaardige wereld, zonder armoede. KREZIP maakt in Europa furore met de CD 'What Are You Waiting For?' De band helpt Novib al enkele jaren met haar onderwijscampagne. Ook BLOF voelt zich thuis op het Novib podium. De Zeeuwen brengen begin maart de CD UMOJA uit, waarvoor ze wereld rond reisden en met lokale muzikanten werkten. De Franse 'troupe' OPOSITO brengt toptheater met een eerbetoon aan de kinderen en vrouwen van het magische continent Afrika. De groep OSMOSIS choreografeert de reis van een illegale immigrant van Afghanistan naar Engeland - een voorstelling in een vrachtwagen. Cabaretiers FREEK DE JONGE en VINCENT BIJLO treden op, en er is een kennismaking met nieuwkomer AMAR EL-AJOURRI.

Kleren shoppen en snacken kan in de Zuiveringshal op de wereldmarkt met tientallen kraampjes. Ook aan de kleintjes is gedacht met kinderliedjes van VOF DE KUNST. In het Ketelhuis worden nieuwe en oude filmklassiekers de hele dag door vertoond, van speelfilms tot schokkende documentaires als Darwin's Nighmare en Super Size Me. Tot in de kleine uurtjes gaat het door met dance: DJ CHUCKIE, BRIAN S, RACHID & RUSSO en EGBERT JAN WEEBER.

Novib komt op voor het recht van mensen op eten, werk, gezondheid, veiligheid en voor gelijke rechten voor vrouwen en minderheden. Het begon in de jaren 50 met twee eigen projecten in Griekenland en Soedan. Inmiddels bereikt Novib ruim 35 miljoen mensen met haar projecten, samen met 800 lokale partnerorganisaties in ontwikkelingslanden.

Partnerorganisaties uit Marokko, Bolivia, India en Somalië laten op de jubileumdag zien wat zij met Nederlands geld doen voor mensen in armoede. In het Machinegebouw kan het publiek met hen in discussie gaan en een eigen visie geven over zin en onzin van ontwikkelingssamenwerking.

De kaartverkoop is eind januari gestart op www.novib.nl/jubileum en via e-mail. Alle opbrengsten van World Fair Fair World gaan regelrecht naar de vijf geselecteerde partnerorganisaties. De reguliere tickets kosten 20 Euro.

Wie een kaartje koopt, beslist waar het geld naartoe gaat:
- De Indiase onderwijsorganisatie Pratham: voor 20 euro gaan vier kinderen een half jaar naar school!

- Steun Cipca in Bolivia: voor 20 euro krijgen tweehonderd kinderen een schoolontbijt.
- IANSA werkt aan een wereldwijd wapenhandelsverdrag: 20 euro gaat naar hun netwerk.
- Horn Relief in Somalië: je 20 euro draagt bij aan nieuwe wegen en havens na de tsunami.

- In Marokko is een nieuwe familiewet ingesteld voor meer vrijheid voor vrouwen. Met 20 euro help je vrouwenorganisatie AMLFV, die zich ervoor inspant dat de wet ook wordt toegepast.

World Fair Fair World kon tot stand komen dankzij de royale medewerking van de artiesten, de leveranciers, ABN AMRO en de Nationale Postcode Loterij. Terschellings Oerol, Mundial Productions, Redhouse Music en ID&T verzorgden de sterke programmering.



Novib