Ingezonden persbericht


(14 februari 2006 - Bericht van Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog')

P E R S B E R I C H T

Dodenherdenking als protest op 18 maart:

Utrecht, 14 februari 2006 -
Drie jaar na de invasie van Irak en aan het begin van de anti-racismeweek organiseert het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' op 18 maart vanaf 13.00 uur op de Dam in Amsterdam een dodenherdenking als protest. Hiermee geeft het Platform invulling aan de internationale actiedag waartoe onlangs tijdens het Wereld Sociaal Forum werd opgeroepen.

Stop de oorlog - niet meer doden

Terwijl rond de uitzending van Nederlandse militairen naar Uruzgan veelvuldig werd gesproken over de risico's die zij daar lopen en ook vanochtend de dood van 4 Amerikaanse militairen in deze provincie breed wordt uitgemeten in de media, blijven de grote aantallen doden, gewonden en van huis en haard verdrevenen in Afghanistan of Irak systematisch buiten beeld.

Volgens wetenschappelijk ondersteunde schattingen gaat het om een aantal doden tussen de 32.000 en 180.000. De onnauwkeurigheid van de schatting geeft al iets van het gebrek aan interesse aan; het is in ieder geval een veelvoud van de 3.000 Westerse militairen en burgers die in Afghanistan en Irak zijn omgekomen en van de 3.000 slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001.

Uit naam van deze, vele duizenden slachtoffers van de oorlogshandelingen in Afghanistan en Irak, roepen wij de regeringen op om deze oorlog te beeindigen. De Westerse militaire aanwezigheid in Afghanistan en Irak roept juist in toenememde mate gewelddadig verzet op in plaats van dat het deze in weet te dammen. En ook bij deze aanvallen, die primair gericht zijn tegen de buitenlandse bezettingsmacht, vallen onschuldige burgerslachtoffers. Alleen de beeindiging van deze bezetting kan de rust en stabiliteit in deze landen doen terugkeren. Half maart zullen de kwartiermakers naar Uruzgan vertrekken en als Platform doen we nog een keer een beroep op de politiek om van de voorgenomen uitzending af te zien: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Terwijl de situatie voor de militairen in Afghanistan en Irak tamelijk uitzichtloos is en beide oorlogen niet echt geslaagd genoemd kunnen worden, bereiden de Verenigde Staten inmiddels alweer een aanval op Iran voor. Opmerkelijk is dat de geschiedenis rond Irak zich hier dreigt te herhalen: terwijl de internationale inspecteurs van het Atoomenergie Agentschap beweren dat zij geen bewijs hebben gevonden van een Iraans kernwapenprogramma, worden de messen geslepen - daarbij zouden eventueel ook Westerse kernwapens ingezet kunnen worden. Dit keer met bredere Europese steun dan tijdens de Irak-oorlog. Door deze oorlogsdreiging winnen de conservatieve krachten het in Iran van de
democratiseringsbeweging. Een oorlog brengt dan ook geen democratie naar Iran.

Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' nodigt eenieder uit om deel te nemen aan deze dodenherdenking en daarmee te protesteren:


- stop het internationaal racisme


- stop de bezetting van Irak en Afghanistan


- oorlog is niet het juiste antwoord

Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' werd kort na de aanslagen van 11 september 2001 opgericht en keerde zich toen direct tegen de vergeldingsoorlog tegen Afghanistan die een maand later uitbrak. In december 2001 overhandigde zij 12.500 handtekeningen tegen deze oorlog aan -toen nog- premier Kok. Anderhalf jaar later organiseerde het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' twee massale demonstraties tegen de oorlog tegen Irak waaraan beide keren 80.000 mensen deelnamen.

-------

Noten voor de pers

Woordvoerder namens het Platform is Jan Schaake, 030-2714376

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'