82 Fotosessies in de rode Eistoel

Historisch museum rotterdam
< br/> Fototentoonstelling
82 Fotosessies in de rode Eistoel
door Fiet van de Vijsel

Museum De Dubbelde Palmboom
18 maart tot en met 16 april 2006

Jaren geleden werd beeldend kunstenaar Fiet van de Vijsel verliefd op de Eistoel, een creatie van de wereldberoemde Deense architect/ontwerper Arne Jacobsen. Vanaf het moment dat de stoel een prominente plaats in haar interieur innam, fotografeerde zij vriendinnen in deze stoel. Uiteindelijk zou dit uitlopen op het project 82 Fotosessies in de rode Eistoel dat van 18 maart tot en met 16 april 2006 in Museum De Dubbelde Palmboom te zien is.

Klassiek ontwerp
De stoel is in 1958 door Arne Jacobsen ontworpen voor de ontvangsthal van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS in Kopenhagen. De vorm doet denken aan een ei. De Eistoel vraagt erom gefotografeerd te worden. In het begin deed Fiet van de Vijsel dat zonder vooropgezet plan, bijna terloops. Met de komst van een digitale camera veranderde haar werkwijze. Nadat ze eenmaal de mogelijkheden van de nieuwe manier van fotograferen onder de knie had gekregen, begon zij haar vrouwelijke vrienden- en kennissenkring vast te leggen.

Rondingen
Uiteindelijk zouden 82 vrouwen plaatsnemen in de Eistoel. Soms één per week, soms verschillende vrouwen op dezelfde dag. Gedurende meer dan een jaar ontving Fiet vrouwen bij haar thuis, stelde hen op hun gemak, serveerde koffie of thee, hield de conversatie gaande en de vinger op de ontspanknop. Er vonden interessante dialogen plaats, er volgden ontboezemingen. Er was interactie tussen fotograaf en geportretteerde. Voor mannen was in dit proces geen plaats. Niet uit feministische overwegingen, maar omdat de vorm van de Eistoel perfect aansluit op de zachtheid en de rondingen van het vrouwelijk lichaam.
Het resultaat van de inspanningen bestaat uit 82 portretten van sterke persoonlijkheden. Vrouwen die zich bloot durfden te geven en de confrontatie met de camera, de ongemakkelijke stiltes die af en toe vielen en de fotograaf niet uit de weg gingen.

Tentoonstelling: 82 fotosessies in de rode Eistoel door Fiet van de Vijsel Periode: van 18 maart tot en met 16 april 2006
Locatie: Museum De Dubbelde Palmboom Voorhaven 12, 3024 RM Rotterdam
010-476 15 33 / www.historischmuseumrotterdam.nl
de tentoonstellingsruimte is gratis te bezoeken.
Openingstijden: di t/m vrij van 10.00-17.00 uur; zat en zon: 11.00-17.00 uur.