Nederlandse Vereniging van Journalisten

Schrijvers en journalisten adopteren cubaanse gevangenen (9 maart 2006)

Zaterdag 18 maart voeren bekende Nederlandse schrijvers, journalisten, vakbondsleiders en politici actie op de Dam als steunbetuiging aan de Cubaanse gewetensgevangenen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Pax Christi, CNV, Amnesty International, Glasnost in Cuba, CLAT-Nederland en Cuba Futuro vragen met deze actie aandacht voor de repressie en de censuur op Cuba.

Op 18 maart is het precies drie jaar geleden dat de Cubaanse regering 75 schrijvers, journalisten, vakbondsmensen en mensenrechtenactivisten arresteerde. Zij kregen straffen tot wel 28 jaar opgelegd. Hiermee werd de vreedzame democratische oppositie in Cuba in één klap monddood gemaakt. In meerdere steden in Europa, waaronder Praag, Madrid, Frankfurt en Bratislava, zullen op 18 maart gelijktijdig manifestaties plaatsvinden.

Freek de jonge, Manon Uphoff, Rene Appel, Els de Groen, Kees Schaepman, Hagar Peeters, Jan Bonjer, Ronald Giphart, Marion Bloem, Jerry Goossens, René Paas, Edwin Koopman, Stephan Sanders, Max van den Berg, Boris Dittrich, John Jansen van Galen, Chris Keulemans, Gijs Wanders, Renate Dorrestijn, Sylvain Ephimenco, Samira Abbas en Aart Zeeman adopteren elk een politieke gevangene met een zelfde achtergrond. Een deel van hen legt op de Dam te Amsterdam een korte publieke verklaring af: een eigen standpunt, column, een literaire passage, of een boodschap aan een Cubaanse gevangene. De teksten worden uitgesproken vanuit een symbolische gevangenis. Elke deelnemer laat hier daarna een boek in achter. Het publiek wordt opgeroepen hetzelfde te doen. Deze boeken worden aan de onafhankelijke bibliotheken op Cuba geschonken om zo de informatieblokkade en de censuur op Cuba te doorbreken.

Het aantal geregistreerde politieke gevangenen op Cuba is schrikbarend hoog. In 2005 was het aantal gewetensgevangenen volgens de (verboden) Cubaanse Commissie van Mensenrechten CCDHRN ruim 330. Amnesty International spreekt over gevallen van mishandeling, foltering en onthouding van medische zorg in de gevangenissen. Velen van hen verkeren onder mensonterende omstandigheden, zonder hoop op verbetering of internationaal toezicht op hun situatie.

Locatie: De Dam, Amsterdam, Tijd: van 13.30 tot 15.00 uur