Gemeente Bernheze


Meer dan 200 senioren in beweging

Op zaterdag 18 maart zullen meer dan 200 inwoners tussen de 60 en 65 jaar hun fitheid meten in sporthal De Zaert in Heeswijk-Dinther. Dit allemaal in het kader van het GALM / SCALA project van de gemeente Bernheze uitgevoerd door Sportservice Noord-Brabant. De bedoeling van dit project is om niet voldoende actieve senioren actief te laten bewegen.

Om het doel, onvoldoende bewegende senioren te laten bewegen, te bereiken worden er verschillende stappen doorlopen. Zo hebben alle mensen in de doelgroep persoonlijk een brief ontvangen van de gemeente Bernheze. Stap 2 is dat iedereen de fitheid laat meten en stap 3 is dat mensen kennismaken met bewegen. Omdat de doelstelling is om juist de mensen die niet of nauwelijks bewegen actief te krijgen is het van belang dat de mensen via verschillende kanalen (brief, krant, radio, internet en mond op mond reclame).

We zijn nu bij stap 2, de fitheidtest, gekomen. Hoe ziet deze dag eruit?
Op zaterdagochtend half negen starten de eerste deelnemers aan hun fitheidtest in sporthal De Zaert. Gedurende deze test worden verschillende testonderdelen doorlopen. U moet hierbij denken aan bloeddruk, reactiesnelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen. Het is geen fitnesstest, maar een test op lichaamsvaardigheden. Zon 175 mensen laten zich testen middels de GALM-lijn en zon 45 mensen laten zich testen middels de SCALA-lijn. De GALM-lijn is voor mensen zonder chronische beperking en de SCALA-testlijn is voor mensen met een chronische beperking.

Na alle testonderdelen worden de verzamelende testgegevens verwerkt middels een landelijk computerprogramma en krijgt iedere deelnemer een persoonlijk beweegadvies.
Mensen kunnen zich tijdens dit gesprek opgeven voor een introductieprogramma waarin (opnieuw) kennisgemaakt wordt met verschillende vormen van bewegen. Ook zullen er tijdens dit introductieprogramma uitstapjes gemaakt worden naar lokale sportaanbieders.