Ingezonden persbericht


Den Haag, 13 maart 2006

CNN documentaire over dreigend olietekort

We Were Warned: Tomorrow's Oil Crisis

Het is september, 2009. Een categorie 5 orkaan raast door Houston, vernietigt olieraffinaderijen, boorplatforms en pijpleidingen - het gehele complexe systeem dat zorgt voor een kwart van de oliebehoefte van de VS. Drie dagen later vallen terroristen twee van de belangrijkste olie installaties in Saoedi Arabië aan, 's werelds belangrijkste leverancier van olie. In de dagen en weken die volgen gaan de benzineprijzen naar record hoogte en stijgen voedselprijzen exorbitant omdat het transport stil komt te liggen. De Amerikaanse bevolking begint zich langzaam maar zeker te realiseren dat hun leven van alledag ernstig in gevaar komt.

Het scenario is hypothetisch-maar volkomen plausibel en tevens een scenario waarover veiligheidsexperts zich ernstig zorgen maken. Energie experts, zowel van binnen als buiten de industrie, zijn het erover eens dat het tijdperk van 'gemakkelijk te verkrijgen olie' voorbij is. De ruwe olie die nog over is op de planeet is moeilijk en duur uit de grond te halen. En sommige experts geloven dat we het punt naderen dat de wereld - met de VS en China aan kop- meer olie zal gaan consumeren dan uit de bodem en de oceaan kan worden gepompt. Wetenschappers en ingenieurs werken hard om alternatieve energiebronnen operationeel te maken, maar, zelfs in het meest gunstige geval, zal de tijd gaan dringen. En als het nachtmerriescenario waarheid wordt-natuurrampen en terroristische aanslagen-dan is het misschien al te laat.

We Were Warned, de reportage van CNN's Frank Sesno, onderzoekt en verklaart hoe het zo ver heeft kunnen komen. Sesno neemt ons mee naar een schip op olie expeditie in de diepe wateren van de Golf van Mexico, naar de koude teerzanden in Noord-West Canada en naar een klein dorpje in Brazilië waar ethanol, dat gebruikt wordt door 40% van de auto's in dat land, wordt gemaakt van suikerriet. Bij iedere stop gaat Sesno na of een van deze methoden de oplossing kan bieden voor de ontluikende energiecrisis of dat we misschien al te laat zijn.

CNN Presents: We Were Warned: Tomorrow's Oil Crisis wordt uitgezonden op:

Zaterdag 18 maart: 13.00 uur en 23.00 uur

Zondag 19 maart: 14.00 uur en 18.00 uur


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht