Novib

Uitnodiging voor de pers

Novib krijgt nieuwe naam: Oxfam Novib
Rechtvaardige wereld. Zonder armoede.

Plaats: Zuiveringshal, Westergasterrein, Amsterdam
Tijdstip: 18 maart 2006 11.00 - 11.15 uur

Na vijftig jaar strijd voor een rechtvaardige wereld, zonder armoede, krijgt Novib een nieuwe naam, die past bij de internationale ambities van de toekomst. Novib heet met ingang van 18 maart Oxfam Novib. Al vanaf 1994 is Novib onafhankelijk lid van de Oxfam familie, een groep van inmiddels dertien zelfstandige organisaties die in Oxfam International samenwerken vanuit een gedeelde visie en met gelijke doelstellingen. Oxfam Novib bereikt jaarlijks circa 35 miljoen mensen met projecten dankzij haar netwerk van 850 lokale partnerorganisaties en allianties. Met alle Oxfams worden via 3.000 grote en kleine organisaties zo'n 70 miljoen mensen bereikt.

De nieuwe naam en campagne voor 2006 worden voor het eerst getoond op 18 maart tijdens World Fair Fair World, het festival ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Novib. Oxfam Novib wordt na historische beeldfragmenten geĂŻntroduceerd door goede bekenden, die de organisatie en haar doelstellingen een warm hart toedragen: Simon Jelsma, de oprichter van Novib in 1956, Sylvia Borren, directeur van Novib, David Bryer, de voorzitter van Oxfam International, Jacqueline Govaert namens de band Krezip, actief ambassadeur van de Novib onderwijscampagne en Giel Beelen, 3FM deejay en presentator. De vijf geven op een teken van presentator Caroline Tensen om 11.00 uur samen het startsein voor Oxfam Novib.

Novib is zeer bekend in Nederland. Buiten Nederland opent de wereldwijd bekende naam Oxfam nieuwe deuren. Dankzij deze samenwerking kan Oxfam Novib steeds sneller en beter inspelen op noodsituaties, kan zij de armoede in bepaalde landen beter bestrijden en heeft zij aanzienlijk meer invloed met campagnes over mondiale kwesties die mensen tot in de kleinste dorpen raken, zoals medicijnen tegen aids, kinderarbeid en beschikbaarheid van onderwijs, oneerlijke handelsregels en slechte arbeidsomstandigheden.

Oxfam Novib is en blijft een zelfstandige organisatie, geworteld in Nederland. De dertien zelfstandige Oxfams trekken samen op met als inzet de vijf basisrechten van mensen overal ter wereld: het recht op een eerlijk inkomen, basisvoorzieningen als drinkwater, gezondheidszorg en onderwijs, een veilige omgeving en het recht op een eigen mening, ook voor vrouwen en minderheden.

Het festival waar de naamswissel plaatsvindt komt tot stand dankzij de royale medewerking en bijdrage van de artiesten, leveranciers, ABN AMRO en de Nationale Postcode Loterij. Terschellings Oerol, MundialProductions, Redhouse Music en ID&T verzorgden de programmering.

Einde bericht
Voor meer informatie, beeldmateriaal en interviews:
Novib persvoorlichting Loes Visser 070-342 1720 of 06 17 40 46 46

Beschikbaar extra materiaal:

- Achtergronden van Oxfam 18 maart 4 p.

- 50 jaar Novib 3 p.

- Dertig live acts op het festival World Fair Fair World 4 p.
- Fotomateriaal (deels rechtenvrij), beeldmateriaal van projecten (rechtenvrij) en vindplaatsen van beeldbronnen in het NOB-archief (niet rechtenvrij)