Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Komend weekend tweede ronde Halve Finales NK in Hilversum

Op zaterdag 18 en zondag 19 maart wordt in Hilversum het tweede weekend van de Halve Finales om het Nederlands Kampioenschap Schaken gespeeld. Er zijn nog zestien spelers in de strijd, die om vier plaatsen in het NK 2006 spelen. Onder hen bevinden zich vier grootmeesters: Erwin l' Ami, Jan Smeets, John van der Wiel en Harmen Jonkman. Zij moeten het opnemen tegen respectievelijk Joost Berkvens, Xander Wemmers, Edwin van Haastert en de jonge Vincent Rothuis.

Ook bij de vrouwen zijn er zestien gegadigden voor vier finaleplaatsen. Hier zijn Petra Schuurman, Mariska de Mie, Linda Jap Tjoen San, Maartje de Jonge en Laura Bensdorp de belangrijkste kandidaten.

De Halve Finales bestaan uit korte matches van twee partijen. Zaterdag
18 maart wordt er gespeeld van 13.00 tot 19.00 uur, op zondag 19 maart van 11.00 tot 17.00 uur. Eventuele tiebreaks vinden zondag onmiddellijk aansluitend plaats.

De Halve Finales worden mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hilversum, die het fraaie raadhuis ter beschikking stelde. Het adres van het raadhuis is Dudokpark 1, Hilversum. De toegang is gratis. Op zaterdag wordt er commentaar gegeven door grootmeester Dennis de Vreugt, op zondag door grootmeester Daniel Stellwagen. Het commentaar begint ongeveer een uur na de aanvang van de ronde. Een aantal partijen zal live te volgen zijn op www.schaakbond.nl.

Het derde en laatste weekend wordt gespeeld op 25 en 26 maart op dezelfde locatie. Het Nederlands Kampioenschap Algemeen en het Nederlands Kampioenschap Vrouwen worden eveneens in Hilversum gespeeld. De toernooien worden gehouden van zaterdag 17 tot en met donderdag 29 juni in het Mediapark. Het algemene toernooi is uitgebreid van tien naar twaalf spelers, het vrouwentoernooi van zes naar tien speelsters. Voor het algemene toernooi hebben Loek van Wely, Daniel Stellwagen, Sergei Tiviakov, Friso Nijboer en Jeroen Bosch zich reeds geplaatst. Voor het NK vrouwen zijn Zhao Qin Peng, Marlies Bensdorp en Bianca Muhren reeds zeker van een plaats.

Uitvoerige informatie over de Halve Finales inclusief de volledige indeling van de tweede ronde is te vinden op de website van het toernooi.

---