Gemeente Utrecht

Utrecht neemt officieel afscheid van polar bears

Op uitnodiging van veteranen van het Engelse 49e Reconnaissance Regiment, onderdeel van de Polar Bear Divisie, brengt een Utrechtse delegatie dit weekend een bezoek aan Londen. Tijdens een diner op zaterdagavond 18 maart aanstaande wordt officieel afscheid genomen van de Engelse bevrijders van Utrecht. De veteranen willen hiermee de stad en de provincie Utrecht bedanken voor de jarenlange vriendschap en de contacten met de inwoners van Utrecht.

Tot vorig jaar kwamen de Engelse bevrijders elke vijf jaar naar Utrecht om de bevrijdings- en herdenkingsplechtigheden in de stad bij te wonen. Hoogtepunt was de herdenking bij het monument van de Polar Bears in het Oorsprongpark, nabij de Bilstraat. Utrecht werd op 7 mei 1945 bevrijd, toen het 49ste Regiment bij Biltstraat de stad binnentrok.

De veteranen hebben laten weten, dat zij niet meer als groep naar Nederland zullen komen, gelet op hun hoge leeftijd.

De Utrechtse delegatie bestaat uit bestuursleden van de Stichting Herdenking Bevrijding Stad Utrecht, de heer Joop Reynolds, medeoprichter en bestuurslid van de Stichting en de kabinetschef van de gemeente Utrecht, de heer Hans Kuperus. De heer Kuperus zal namens de Commissaris van de Koningin, mr. B. Staal en de burgemeester van Utrecht, mevrouw mr. A.H. Brouwer-Korf, de Utrechtse dankbetuigingen overbrengen.

De Engelse veteranen ontmoeten elkaar nog elk jaar in het beroemde Union Jack Hotel in Londen.

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Kuperus, hoofd Kabinet en Externe Betrekkingen, 06 250 327 29.