Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

16 maart 2006

Vrouw zet tanden het liefst in ballen

Rotterdam - Nederland is een vleesminnend land. 42% van de Nederlanders typeert zichzelf als een liefhebber van een lekker stukje vlees. Een derde van de Nederlanders kan zelfs geen dag zonder vlees en braadt er lustig op los. Gaat 34% van de mannen het liefste voor een lekker biefstukje, 19% van de vrouwen zet de tanden juist graag in een gehaktbal. Bijna tweederde (61%) heeft moeite met het bereiden van een bepaald vleesgerecht. Maar liefst 25% van de Nederlanders verlangt dan ook terug naar de ouderwetse gehaktbal van moeders. Dat blijkt uit onderzoek van Croma onder 550 Nederlanders.

Kopzorgen en ongeduld
Het bakken en braden van vlees doet Nederlanders denken aan de huiselijke gezelligheid van vroeger. Ruim 1 op de 10 mensen lukt het niet het vlees te bereiden zoals ze dat graag willen. Vrouwen geven aan meer moeite te hebben met de bereiding van vlees dan mannen. Naast de juiste malsheid (15%), heeft bijna 1 op de 5 Nederlanders moeite om de hele maaltijd gelijktijdig klaar te hebben. Ook bezorgt het maken van een lekkere jus (14%) de nodige kopzorgen. Hoe dit komt? Naar eigen zeggen ontbreekt het de hedendaagse keukenprins(es) vooral aan geduld, aandacht en de juiste kennis van vleesbereiding (63%).

Top 5 vleesgerechten
De top vijf favoriete vleesgerechten van Nederland:


1. Biefstuk (31%)

2. Gehaktbal (16%)

3. Schnitzel (12%)

4. Karbonaadje (11%)

5. Entrecôte (10%)

Met het vorderen van de leeftijd, groeit het verlangen naar een karbonaadje. Bij jongeren daarentegen is de schnitzel erg in trek (21%, tegenover 6% van de ouderen). Heren hebben een duidelijke voorkeur voor de bereiding van hun vlees: de lekkernij moet vooral stevig zijn. Vrouwen hechten meer belang aan het ontbreken van vetrandjes (37%), maar bovenal zijn smaak (78%) en malsheid (62%) voor Nederlanders de belangrijkste voorwaarden voor een lekker stukje vlees. Biefstuk mag dan het meest in de smaak vallen bij Nederlanders (favoriet vleesgerecht van 31% van de Nederlanders), het is ook het vlees waar men in de keuken de meeste moeite mee heeft. Bijna één op de vijf Nederlanders vindt het lastig een biefstukje goed te bereiden (19%). Ook het bakken of braden van een entrecôte (12%) of een slavink (6%) bezorgt menig Nederlander stress in de keuken.

Croma Nationale Bakweken
Tijdens de Huishoudbeurs (van 18 tot en met 25 maart 2006) gaan de Croma Nationale Bakweken van start. Tijdens de bakweken wordt voorlichting gegeven over het goed bakken van een lekker stukje vlees. De website www.croma.nl staat in de voorlichting centraal. Op deze website staan alle tips die nodig zijn om het vlees weer net zo lekker klaar te maken als het vroeger door onze moeders werd gedaan. Ook biedt de site de mogelijkheid om een tip te versturen aan iemand die je kent. De Croma Nationale Bakweken duren tot en met 7 mei 2006.


- einde bericht -



Ingezonden persbericht