BOVAG

Consument ontdekt de elektrische fiets

Bron: Persbericht BOVAG
datum: 22-03-2006

In Nederland zijn in het afgelopen jaar 1,2 miljoen nieuwe fietsen verkocht, waarmee het verkoopniveau van 2004 is geëvenaard. De belangstelling voor fietsen met elektrische trapondersteuning is met 50% toegenomen tot ruim 30.000 eenheden. Dit blijkt onder meer uit de Fietsenmonitor 2005 die in opdracht van de RAI Vereniging en BOVAG jaarlijks wordt uitgevoerd door GfK Panel Services Benelux.

De groeiende belangstelling voor de elektrische fiets is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de verdergaande productontwikkeling op dit gebied en de verscheidenheid in het aanbod. Bovendien spreekt deze fiets een steeds bredere doelgroep aan die een duwtje in de rug bijzonder op prijs stelt.

De belangstelling voor fietsen in het prijssegment van rond de 500 euro is in het afgelopen jaar met een derde toegenomen. Voor een belangrijk deel is dat te danken aan het toenemende aanbod van luxer uitgevoerde fietsen in dit segment. Verder valt op dat meer dan de helft (54%) van de fietsverkoop betrekking heeft op de moderne stadsfiets. Nederland is bij uitstek geschikt voor het dagelijkse fietsen en de huidige generatie stadsfietsen spreekt daardoor vele fietsers aan.

De rol van de fietsenvakhandel blijft met 77% aandeel in de verkoop van fietsen een stabiele factor. Dat toont aan dat deskundig advies en service een belangrijke rol spelen bij de aanschaf van fietsen. Voor 2006 zijn de verwachtingen positief en zal de vraag naar kwaliteitsfietsen in ons land verder toenemen. De fiets is immers een ideaal middel van vervoer voor de kortere afstand, is milieuvriendelijk en biedt vooral de perfecte combinatie van mobiliteit, gezond bewegen en recreëren.

Fietsen in de statistiek 2005