Ingezonden persbericht


Bezorgde Iraniërs richten
de Campagne Geen Oorlog Tegen Iran op

Naar aanleiding van de toenemende oorlogsdreiging richting Iran is onlangs de Campagne Geen Oorlog Tegen Iran opgericht. Deze Campagne neemt zaterdag 18 maart deel aan de landelijke demonstratie in Amsterdam, die gehouden wordt onder de leus 'Breken met Bush'.

De Campagne roept iedereen op om haar verklaring op de website www.geenoorlogtegeniran.nl te ondertekenen. Inmiddels is de verklaring door een aantal bekende Iraniërs en Nederlanders ondertekend:

Prof. Touraj Atabaki, hoogleraar moderne geschiedenis aan de UvA

Prof. Asef Bayat, directeur International Institute for the Study of Islam

Harry van Bommel, Tweede Kamerlid Socialistische Partij

Fiona Dove, directeur Transnational Institute

Prof. Halleh Ghorashi, hoogleraar Management van Diversiteit en Integratie aan de VU

Peyman Jafari, Internationale Socialisten

Bijan Moshaver, lid partijraad GroenLinks

Shervin Nekuee, Iraans-Nederlandse socioloog en publicist

De verklaring van de Campagne Geen Oorlog Tegen Iran:

Laat Iran geen tweede Irak worden

Stop de oorlog voor hij begint!

Miljoenen mensen in Iran houden hun hart vast, nu Bush met een nieuwe oorlog dreigt. De VS en hun bondgenoten volgen een traject van escalatie dat verdacht veel lijkt op de aanloop van de invasie van Irak. 'Massavernietigingswapens' zijn nu echter vervangen door 'kernwapens'. De echte motieven van deze oorlogspolitiek hebben niets te maken met 'kernwapens' of 'democratisering', maar alles met de zucht naar olie en hegemonie in de wereld. Elke militaire dreiging geeft het Iraanse regime het excuus om de strijd voor democratie te onderdrukken. Wij steunen de strijd van mensen in Iran voor vrijheid: verandering dóór de mensen vóór de mensen!

We verzetten ons tegen elke vorm van militaire interventie tegen Iran.


- Een militaire aanval - ook in de vorm van 'precisiebombardementen' - zal tot de dood van duizenden onschuldige burgers leiden. In Irak zijn er sinds het begin van de oorlog op 20 maart 2003 meer dan 100.000 mensen om het leven gekomen.


- Na de oorlogen tegen Irak en Afghanistan zal een nieuwe aanval op Iran de instabiele situatie in het Midden Oosten verergeren.


- Buitenlandse bemoeienis zet bevolkingsgroepen tegen elkaar op door het voeren van een verdeel-en-heers politiek. Het gevolg is een geweldsspiraal, onveiligheid en zelfs burgeroorlog.

Noot voor de pers

Woordvoerders:
Peyman Jafari: 06-24782865
Behnam Taebi: 06-14445262
Website: www.geenoorlogtegeniran.nl