Gemeente Weert

10 maart 2006

Op zaterdag 18 maart in de binnenstad

FOKPAARDEN- EN JAARMARKT MET NIEUWE ACTIVITEITEN

Traditiegetrouw vindt ook dit jaar in de maand maart in Weert de fokpaardenmarkt plaats, gecombineerd met de jaarmarkt. Op zaterdag 18 maart a.s. wordt dit evenement gehouden in de binnenstad van Weert met een zeer afwisselend programma. Daaraan zijn dit jaar twee nieuwe elementen toegevoegd: een presentatie door 9 autodealers van gerenommeerde merken en een koetsentocht met prachtige koetsen door de stad.

Voor liefhebbers van paard en pony wordt dit jaar de 49-ste fokpaardendag gehouden. Het evenement vindt plaats op de Hoge Kei. Als warmloper voor het gouden jubileum van de fokpaardendag volgend jaar, biedt de organisatie ook dit jaar een zeer afwisselend en spectaculair programma. Bijna 200 paarden en pony's uit het hele land zullen de keuringsbaan en showring betreden!

Keuring van 170 raspaarden en -pony's
Omdat de Weerter Fokpaardendag één van de eerste voorjaarskeuringen van Nederland is, zijn er altijd veel jonge paarden en pony's te bewonderen. In totaliteit nemen maar liefst 170 raspaarden deel aan de keuringen. Rassen die gekeurd worden zijn de Shetlander, de Haflinger en het Nederlandse Trekpaard. De keuringen beginnen omstreeks 10.00 uur. De jury beoordeelt van elk deelnemend paard het uiterlijk en de gangen. Vervolgens worden de paarden van een bepaalde leeftijdsgroep (rubriek) door de jury geplaatst: de beste voorop, gevolgd door de nummer 2, enz. Alle nummers 1 van een ras strijden tegen elkaar voor de diverse kampioenschappen. De huldiging van de kampioenen vindt plaats tijdens het showprogramma. Ook zijn er enkele kramen en stands ingericht met paarden of aan de landbouw gerelateerde artikelen die het marktkarakter van de Fokpaardendag in stand houden. Daarnaast kunnen bezoekers een gokje wagen om het gewicht van een pony en paard te raden.

Spektakel in de showring
De aanvangstijd van het showprogramma is 14.00 uur. Het showprogramma begint met de huldiging van alle kampioenen. Daarna vindt in twee delen een demonstratie plaats van diverse secties van de Welshpony. Dit gebeurt deels onder het zadel, deels aangespannen en deels aan de hand. De Welshpony onderscheidt zich van andere rassen mede door hun fantastische manier van bewegen. De heffing van het been, het zweefmoment en de uitgestrekte gangen zijn werkelijk prachtig om te zien. Vervolgens toont een enkelspan Shetlanders, een dubbelspan Haflingers en een driespan Nederlandse Trekpaarden eerst afzonderlijk en vervolgens gezamenlijk een fraai staaltje menkunst. Na het tweede deel van de demonstratie van de Welshpony eindigt het showprogramma met een dressuurkuur van het sierlijke Friese Paard op muziek. Met zijn trotse houding en elegante en verheven gangen, verzorgt het Friese Paard een prachtige afsluiting van het showprogramma. Meer informatie over de Weerter Fokpaardendag is ook te vinden op internet. Surf naar de site: www.weerterfokpaardendag.nl

Jaarmarkt: veel variëteit
Het evenemententerrein van de paardenmarkt grenst pal aan de binnenstad, waar van 9.00 tot 16.30 uur de Jaarmarkt plaatsvindt. De Jaarmarkt is een zeer uitgebreide weekmarkt en bestaat dit jaar uit 20 standwerkers met o.a. reinigingsproducten en keukenartikelen. Ook staan er 20 extra branches, die normaal niet zijn vertegenwoordigd op de markt. Deze verkopen o.a. lederen kleding, tuingereedschap, cactussen en vetplanten en country & western kleding. Behalve op de Markt, Meikoel en Nieuwe Markt staan er nu ook marktkramen in de Beekstraat, de Langstraat, de Van Berlostraat en op de Langpoort. Vermaak voor de jeugd is voldoende aanwezig. Over de jaarmarkt loopt de Banjoman die het geheel muzikaal omlijst. Op het parkeerdek achter het stadhuis geeft de hoefsmid een demonstratie en staan verschillende leuke kinderattracties. In de tent op het Stadhuisplein vindt u de vertrouwde kinderboerderij. Ook kunnen de kids in de Hegstraat een rondje op een pony rijden en zich uitleven op het springkussen.

Stalen paardenkrachten
Ook op het parkeerdek vindt u de SWAD, Samenwerkende Weerter Auto Dealers, bestaande uit 9 autodealers van gerenommeerde merken. Deze autodealers presenteren de nieuwe modellen, waaronder enkele types die onlangs in ons land werden geïntroduceerd. Alles bij elkaar wordt er een 30-tal autoŽs geplaatst, toegankelijk voor het publiek, waarbij iedere bezoeker ruimschoots van informatie kan worden voorzien. Ook aan de meegekomen kinderen wordt aandacht besteed. Deze show duurt van 10.00 tot 17.00 uur. De SWAD organiseert ook een leuke actie. Bezoekers dienen een eenvoudig vragenformulier in te vullen en uit de goede antwoorden wordt na afloop van de Paardenmarkt de winnaar getrokken. Deze winnaar krijgt een navigatiesysteem cadeau!

Komt dat zien: koetsentocht!
Om 11.00 uur start er een koetsentocht met prachtige koetsen en ervaren koetsiers. De koetsen rijden een ronde die gedeeltelijk door de binnenstad en over de singels loopt. Wie wil, kan gratis een tochtje maken in een van de koetsen. Opstapplaatsen zijn het NS-station en het Kasteelplein. Daarnaast rijdt de paardentram rondjes over de singels. Opstapplaatsen voor de tram zijn de Oelemarkt, hoek Emmasingel/Maasstraat, bij het postkantoor en hoek Wilhelminasingel/Beekpoort.

Verrassende activiteiten
In de hal van het stadhuis vinden demonstraties plaats van (oude) ambachten zoals stoelenmatten en portrettekenen. Ook is er een glazenier aanwezig en er staat een stand met aluminium naambordjes. Verder zijn er informatieve stands aanwezig van de Imkervereniging, Eilers Dierenpension, Natuurmonumenten en de Milieuwerkgroep van de LLTB.

Marijke Creemers,
Infocentrum gemeente Weert
Postadres: Postbus 950, 6000 AZ Weert
Bezoekadres: Beekstraat 54 Weert
Telefoon: (0495) 575 300
Fax: (0495) 542 906
E-mail: m.creemers@weert.nl
Algemeen e-mailadres: gemeente@weert.nl
Website: http://www.weert.nl

2006.046 FS


---- --