TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 17-03-2006

Radio
TROS KAMERBREED
Uitzending zaterdag 18 maart
Radio 1 - 11.04 uur

ONDERWERPEN TROS KAMERBREED ZATERDAG 18 MAART

De bevolking krimpt en daarmee worden grote problemen zoals files en werkloosheid vanzelf opgelost. Dat stelt onderzoeker Derks van de Universiteit van Maastricht. In TROS KAMERBREED praten de Tweede Kamerleden Stef Blok (VVD) en Jet Bussemaker (PvdA) over de politieke consequenties van dit onderzoek. Kunnen beleidsmakers op hun lauweren rusten? Heeft actief files bestrijden nog wel zin met deze wetenschap? En moeten de allochtone jongeren gewoon 10 jaar wachten op hun droombaan?

Paul Scheffer, bijzonder hoogleraar grootstedelijke problematiek en PvdA-lid, is kritisch over het grote aantal allochtonen dat bij de gemeenteraadsverkiezingen op de PvdA heeft gestemd. Als dit een patroon wordt zullen de autochtone kiezers zich van de PvdA afkeren, meent Scheffer. Bovendien vreest hij dat zijn partij weer vervalt in oude, softe opvattingen over migratie en integratie. Hij is dan ook geen voorstander van de vorming van linkse colleges.

Na 16 jaar in het bestuur van Amsterdam te hebben gezeten, dreigt de VVD nu naar de oppositiebankjes gestuurd te worden: PvdA en GroenLinks praten met z'n tweëen over de vorming van een college. Zeer tegen de zin van de liberalen. In TROS KAMERBREED een gesprek met Frank de Grave, voorzitter van de Amsterdamse afdeling van de VVD.

Presentatie: Margriet Vroomans

Voor meer informatie: www.troskamerbreed.nl